Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Зв’язковики, кішки і навіть холодильник: яке сьогодні свято

8 серпня маємо 220-й день року та 166-й день війни Росії проти України. Іменини нині відзначають Федір, Мойсей, Сергій, Парасковія. А ще нині День “Щастя є”, альпінізму, кішок, військ зв’язку і холодильника.

Про цікаві свята України та світу розповість Інформатор.

8 серпня – День військ зв’язку Збройних сил України. З’явилося це професійне свято 2000 року після підписання президентом відповідного указу. Дату обрали не випадково. Саме цього дня 1920 року почали підготовку майбутніх спеціалістів зв’язку. В Києві на основі колишнього Юнкерського училища Констянтинівки відкрили військово-інженерні курси.

Також 8 серпня – День народження холодильника. Цікаве і незвичне свято. Важко уявити сучасне життя без холодильника. В ньому ми зберігаємо продукти харчування, щоб вони довше залишалися свіжими.

До теми: Дозвілля дітей Коломиї: Станція юних туристів

А ще 8 серпня – Міжнародний день альпінізму. Свято всіх тих, хто не боїться підкорити вершину. Заснували його на честь підкорення найвищого піка Альп, Монблану (висота 4810 метрів). Зробив це альпініст та лікар за професією Мішель-Габріель Паккард разом з провідником Жаком Бальмою.

8 серпня – Міжнародний день офтальмології. Професійне свято лікарів-офтальмологів. Проводиться від 2004 року.

А ще 8 серпня – Всесвітній день кішок. Його створили з метою привернути увагу суспільства до важливості кішки в житті людини. Також в цей день часто піднімають запитання про проблеми домашніх тварин.

Також 8 серпня – Міжнародний день нескінченності. Свято заснував Жан-П’єр Аді Феньо – філософ, поет, письменник-фантаст та журналіст. Популярності він набув 1987 року як філософ, коли працював на вулиці як “перший безкоштовний радник в Нью-Йорку”.

8 серпня – День “Щастя є!” (Happiness Happens Day). Був створений за ініціативою Таємного суспільства щасливих людей від 1999 року. Його девіз: “Зізнайтеся, що у вас щасливий день”. Дату обрали не випадково. Саме цього дня до суспільства приєднався перший учасник.

Церковне свято

День пам’яті мученика Єрмолая та інших. Єрмолай, Єрмократ та Єрміп жили в Никодимії та були там священниками. В ті часи християни піддавалися страшним гонінням. Святі ховалися в різних місцях та звертали там народ до істинної віри. В результаті їх схопили язичники і вбили мечем.

Календар важливих подій в Україні та світі

1786 рік — Мішель Паккар першим скорює найвищу вершину Європи — Монблан;
1815 рік — Наполеон відправивляється в заслання на острів Святої Єлени;
1899 рік — американець А. Маршалл отримує патент на холодильник;
1944 рік — у Берліні вісім німецьких офіцерів, звинувачених у підготовці замаху на Гітлера, у тому числі фельдмаршала фон Віцлебена, вішають на струнах від піаніно;
1949 рік — у Страсбурзі відбувається перша сесія Ради Європи;
1965 рік — у Шешорах (Івано-Франківська область) відбувається мітинг з нагоди відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку;
1966 рік — у Китайській Народній Республіці оголошують початок “культурної революції”;
1967 рік — у Бангкоку (Таїланд) засновують Асоціацію держав Південно-Східної Азії (АСЕАН);
1974 рік — президент США Річард Ніксон оголошує, що йде у відставку в зв’язку з Вотергейтським скандалом;
2000 рік — учені Великої Британії, США й Італії офіційно оголошують про початок дослідів з клонування людини;
2012 рік —президент України Віктор Янукович підписує антиукраїнський Закон про мови Колесніченка-Ківалова;

Яке сьогодні народне свято

В народі 8 серпня називали Єрмолай, Параскева, Єрмолаєв день. Вважається, що вже починається осіння прохолода, яка дає рослинам цілющі властивості.

А тому після обіду наші предки йшли збирати трави. Цього дня також починали збирати яблука, однак їх не їли до Яблучного Спаса (19 серпня).

Нагору