Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Гори чекають | Досвідчений мандрівник з Коломиї про походи в Карпати

Як же нам пощастило мати під боком Карпати. Вони такі рідні. Поміж висоток ми бачимо верхівки гір і мріємо опинитися там. Там, де зупиняється час, відпускаєш думки, наповнюєшся енергією та відчуваєш міць. Побувавши в Карпатах хоча б раз, закохаєтеся в них назавжди. Кожен похід в гори не схожий на попередній. А людина завжди прагне підкорювати нові вершини.

Більше про Карпати, походи в гори, найцікавіші маршрути та лайфхаки для туристів Інформатор розпитав у бувалого мандрівника Сергія Логана.

Сергій регулярно ходить в гори вже близько 20 років. Для нього не важливо, яка погода чи пора року. За цей час він підкорив вже багато вершин та побачив чимало краси. Тепер він шукає більше нетуристичних локації, а походи в Карпати планує разом зі своїми однодумцями зі спортивно-гірського клубу “Білий камінь”.

Про клуб “White Stone”

Об’єднання різних людей із спільними інтересами – горами – вирішили створили близько чотирьох років тому. Згуртовувалися вони, щоб ходити в гори не тільки, коли туристичний сезон, а будь-коли. В клубі люди можуть комунікувати між собою, ділитися порадами, підтримкою, враженнями та збирати велику компанію, щоб було цікавіше у поході.

Назва “Білий камінь” пов’язана з однойменною назвою скелі біля Яремче. Адже звідти все і почалося. Ще в шкільні роки туди їхали діти та підлітки, щоб займатися скелелазінням. Там можна було знайти нові знайомства. Тому товариш Сергія – Іван Візнюк- і запропонував таку назву. Спочатку це були більше збори скелелазів. Тепер клуб об’єднує прихильників гірського велосипеда, скелелазів, альпіністів, професійних провідників або людей, які просто ходять в гори. Учасники навіть створили громадську організацію та почали брати участь в проектах громадського бюджету міста. Завдяки їм з’явився скалодром на Станції юних туристів, скейт-парк в міському парку ім. Трильовського і тенісні столи в студентському сквері та біля озера.

Туристичні маршрути Карпатами: як обрати?

Який гірський маршрут найцікавіший визначити важко. Все залежить від складності та що хочете побачити. Для новачків чудово підійде хребет Кострича. Піднятися до нього можна з Кривопільського перевалу. Також хорошим варіантом є гора Кукул, розташована між Ворохтою та селом Вороненко. Найпростішою та водночас найбільш популярною є гора Хом’як неподалік Буковелю. Підйом туди легкий, адже на вершину веде серпантинна лісова стежка. З гори вам відкриються неймовірні краєвиди. Хом’як ідеально підійде для одноденного походу. Найкраще вирушати на гору з села Яблуниця. На всьому маршруті є спеціальне маркування, тому заблукати не вийде. Також є вказівники, які підказують, скільки залишилось до місця призначення.

Читайте до теми: Місце сили та величі: озеро Несамовите в Карпатах

Якщо ж у вас виникло бажання переночувати в Карпатах, то Сергій пропонує вирушити на Чорногірський хребет та підкорити Говерлу і Петрос. Це дві гори-двотисячники. А вершин, які перемахують за 2 000 метрів, в Українських Карпатах всього шість. Свій маршрут можна почати з турбази “Заросляк”. Піднявшись на Говерлу, піти до Петроса та спустися в село Кваси, або Ясіня чи Лазещину. Звідти можна легко добратись в Коломию автобусом та потягом.

Маловідомі маршрути, які варті уваги

За словами Сергія, всі маршрути, на яких немає маркування, вважаються маловідомими. Але він пропонує піднятися з села Бистрець на Чорногірський хребет до урочища Кізі-Улоги. Це дике місце. Його краса в тому, що тут, перед Чорногірським хребтом, великий перепад висоти. Тобто, ви стоїте на полонині, поряд річка, а перед вами, ніби стіна зі скелями. Ще мандрівник пропонує побувати на горі Шпиці.

До теми: Спокій та захват: похід на гору Шпиці

Що покласти у рюкзак для походу в гори влітку?

Для одноденного походу обов’язково візьміть воду або ємність, щоб набрати її в джерелі. Також прихопіть дощовик чи куртку, що не промокне. Покладіть їжу або перекус. Наприклад, протеїновий батончик, який може замінити цілий прийом їжі. Взимку візьміть термос з гарячим чаєм. Якщо ви зібралися в гори надовше, то подбайте про зручне взуття. Не забудьте спальник, палатку, карімат та змінний одяг.

Де ночувати?

Найкраще переночувати біля води. Розкласти намет варто за 10 метрів від річки. Також можна знайти місце неподалік джерела.

Що не можна робити в горах?

Купатися в гірських озерах заборонено, адже це впливає на мікрофлору водойми, від чого вони заростають. Крім цього, не можна палити багаття на території заповідників. Для цього є спеціально відведені місця. Забороняється також рубати ялівець. Це деревце росте дуже довго. Воно може рости 100 років, а вирости всього на кілька сантиметрів. Зазвичай люди рубають ялівець, щоб розпалити вогонь. Насправді, ця рослина є дуже вологою, тому користі з неї не багато.

Лайфхаки для туристів

Ті, хто часто ходить в гори, знають про сучасні туристичні девайси, які полегшують подорож. До прикладу, щоб не брати звичайний банний рушник, можна купити легкий та компактний туристичний.

Сергій також радить придбати газовий пальник з інтегрованою системою та каструлею. Він невеликого розміру. А найголовніше – не треба розпалювати багаття. Це зекономить вам час і сили. Середнього пальника вистачає, щоб 10-12 разів закип’ятити воду. Замість продуктів, можна взяти сублімовану їжу в пакетиках. Її потрібно просто залити кип’ятком та почекати 10 хв і ви отримає готову страву. Чим менша вага рюкзака, тим легше йти і можна більше пройти. Проте, такі речі як ложка чи виделка Сергій радить брати металеві, адже пластмасові можуть швидко поламатися.

Про безпеку в горах

Перед походом в Карпати слід зареєструватися у професійних рятувальників. На кожному рятувальному посту є номера телефонів для дзвінків у випадку непередбачуваної ситуації. Також можна скористатися додатком “Порятунок”.

Фото з архіву Сергія

Ольга Пукавчук

Нагору