Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломийські будинки розпусти | вулиця Валова 

Одна з найкрасивіших, багатих історією вулиць Коломиї – Валова. Коломияни проходять її кожного дня, проте ніхто і не здогадується, що у минулому сюди полюбляли забігати чоловіки по тимчасову втіху. Більше того, нещодавно вигулькнув список коломийських повій сторічної давності.

Інформатор розкаже таємниці цієї вулички.

Що тут тільки не було…Тут жили відомі історичні постаті такі, як: Кирило Трильовський, відомий фотограф у Коломиї О. Кіблер, лікарі, юристи та ін. Розташовувалися крамниці, пекарні, перукарні, друкарні, і навіть публічні будинки, про які ми сьогодні Вам розкажемо.

Перший будинок зовні непримітний, проте якщо придивитися, то можна побачити багато цікавинок. Вікна у вигляді чоловічого статевого органа, як вам такий поворот подій? Не вірите гляньте самі!

На фасаді будинку зображена химерна маска і поросячі пики, або морди диявола, які ніби вказують на специфіку тодішнього закладу.

Проте зайшовши в середину, тебе привітно одразу на порозі зустрічає надпис “SALVE”, що у перекладі означає “Привіт!”, або “Ласкаво запрошуємо!”.

Подейкують, що їх було більше. Один з них розташовувався у будинку, де зараз ресторан “Карпати”.

А інший на розі вулиць Валова та Романа Шухевича.

Нещодавно запримітили ексклюзив у книзі “Місто без властивостей” Івана Монолатія, яким захотіли поділитися з вами. А саме списком коломийських представниць найдавнішої професії, яких зафіксували органи правопорядку у 1916 р.  Повіями були 62 українки, 28 польок, 15 єврейок і 2 німкені.

До теми: Вулиця Шухевича в Коломиї: контрасти

 

 

Нагору