Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Вулиця Шухевича в Коломиї: контрасти

Якщо зайти на вул. Шухевича зі сторони бульвару Лесі Українки, то одразу ж хочеться дістати телефон і зробити гарне фото на  фоні цих споруд. Ось – масивні сходи Музею історії міста Коломиї, а за ним – чудова цегляна будівля, де зараз розмістився салон краси, хоча менше століття тому ця будівля була свідком самогубства єврейської родини. Проте чим далі вглиб вулиці, тим менше краси.

В День народження хорунжого ОУН Романа Шухевича Інформатор відвідав вулицю, яка в Коломиї носить його ім’я. І ось що ми побачили.

До 115-ої річниці з Дня народження Р. Шухевича в Коломиї пластуни виконали пісень, а працівники Музею історії міста презентували раритетне фото відомого ОУНівця .

Дивіться тут: Рідкісну світлину з Романом Шухевичем презентували у Коломиї до його ювілею

Акації вулиці Шухевича – це залишки насаджень з минулого століття. Сьогодні дерев з ніжно-білим цвітом все менше у Коломиї.

 

Ця дорога пролягає повз базар, з’єднуючи дві великі вулиці – Мазепи й Лесі Українки. Тому-то тут завжди прикапарковано багато автівок і жвавий рух.

На розі вул. Валова-Шухевича зберіглася споруда, де в ХХ ст. була синагога. Ще одна культова споруда євреїв була побудована з дерева і була спалена вщент разом з представниками єврейської громади. Трагедія сталась в перші місяці німецької окупації за ІІ світової війни. На цьому місці зараз розташований старий базар, який у народі називають “шанхай”.

Цю чудову будівлю коломияни рідко помічають, а проте тут зберіглися розкішні двері й масивний дубовий поріг. Гуляючи ввечері радимо звернути на цей будинок увагу. 

А ці здорові пеньки могли б нас рятувати від спеки цього літа. Проте влада міста вирішила інакше. Поряд ведеться забудова. Нові заплатили комунальному підприємству за те, щоб зрубати 5 дерев.

У цьому будинку в ХХ столітті розташовувався хоспіс, який утримувала єврейська громада Коломиї. Лікувалися тут і українці, і поляки, і євреї.
З радянських часів і до 2015 року тут діяла поліклініка.

Інформатор слідкує за тим, як змінюється обличчя нашої славної Коломиї, сподіваючись, що ці зміну підуть на краще. А ця вуличка таки потребує добрих газдів та впорядкування руху.

Історія переіменувань: вул. Пушкіна й німецький Баґінсберґ

Історія переіменувань: вул. Андрія Сахарова

Історії перейменувань: вул. Лермонтова

Наталка Сандецька

 

 

Нагору