Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломийський педагогічний коледж: повна готовність до приходу студентів

Коломийський педагогічний фаховий коледж – заклад, який навчив не одне покоління вчителів бути професіоналами своєї справи. Зараз же тут триває вступна кампанія: абітурієнти складають іспити, заносять документи і чекають, коли ж настане 1 вересня, аби відчути смак неповторного студентського життя.

Інформатор побував у коледжі, дізнався про всі деталі вступної кампанії та ділиться з вами.

Територія навчального закладу простора та світла. Заходиш туди і відчуваєш спокій. Зустрічаємось з відповідальним секретарем приймальної комісії, яка проводить екскурсію коледжем та ділиться враженнями про вступну кампанію 2022.

Одразу питаємо: “Як просувається вступна кампанія? Скільки заявок від абітурієнтів надійшло порівняно з минулими роками?”

Наша вступна кампанія починається ще у січні, адже щороку ми оголошуємо набір на підготовчі курси для абітурієнтів. Вони тривають протягом 10 тижнів. Заняття проходять щосуботи. Такі ж курси ми проводимо в червні. Це дає змогу абітурієнтам познайомитися між собою, а також зрозуміти, що вони мають знати, аби навчатися у коледжі. Та і викладачі точно знатимуть імена студентів.

Згідно з нашою статистикою, після підготовчих курсів до нас поступає 90-98% слухачів. Ті, хто не попадають в цей відсоток, або обирають для себе іншу спеціальність у нашому коледжі, або ж усвідомлюють, що не готові працювати з дітьми.

У нашому коледжі діє консультаційний центр. Всі питання, які виникають у абітурієнтів, одразу ж вирішуються в робочому порядку.

Цього року ми зробили ще одне нововведення – провели майстер-клас, де показали алгоритм створення електронних кабінетів та як правильно подавати електронні заявки. Таким чином, всі, хто прослухали майстер-клас, змогли самостійно все зробити.

Набір студентів на базі 9 класу ми вже закінчили. Отримали 90 заявок, сформували 3 групи початкової освіти та 1 середньої.

Чи зменшилась кількість абітурієнтів у порівнянні з минулими роками?

На базі 9 класу зменшилась десь на 20 людей, а от на базі 11 класу навпаки – збільшилась.

Які спеціальності є у Коломийському педагогічному фаховому коледжі? На які з них найбільший попит серед абітурієнтів?

На базі 9 класу маємо 5 спеціальностей: Початкова освіта. Англійська мова, Початкова освіта. Польська мова, Початкова освіта. Виховна робота, Початкова освіта. Хореографія і Середня освіта. Образотворче мистецтво. Навчання за цими спеціальностями триває 3 роки та 10 місяців. Студенти отримують диплом фахового молодшого бакалавра.

На базі 11 класу маємо спеціальність Соціальна робота. Навчання триває 1 рік 10 місяців. Студенти отримають диплом фахового молодшого бакалавра.

Також на базі диплома молодшого спеціаліста маємо спеціальність Початкова освіта. Тривалість навчання – 1 рік і 10 місяців. Студенти отримують диплом бакалавра.

Найбільший попит щороку на спеціальність Початкова освіта. Англійська мова.

Чи є державні місця? Чи скоротилась їхня кількість? Чи на всі спеціальності є повний набір?

На всі спеціальності маємо державні місця. Їхня кількість не скоротилась.

На спеціальність Соціальна робота набір абітурієнтів на навчання за державним замовленням триватиме до 31 серпня, тому запрошуємо охочих до нас.

Також на всі спеціальності буде оголошено додатковий набір в рамках вступної кампанії. Один плануємо на вересень, а інший – на жовтень. Тут державних місць не буде, тільки платні. Вартість навчання – 15 тис грн/рік. Хто не встиг подати документи, може зробити це восени.

Яка стипендія? Чи є підвищена? Який % бере стипендію?

Академічну стипендію отримує 45% від всіх державників. Її розмір –  1200 грн/місяць. Є підвищена – 1500 грн/місяць. Її отримують студенти, котрі мають всі відмінні оцінки. Також є іменні стипендії. Їхній розмір коливається в межах 1500 грн/місяць.

Чи допомагає заклад з працевлаштуванням випускників?

Звичайно. Директори шкіл міста часто телефонують у коледж з повідомленням про вільні робочі місця. За статистикою, кожний 4 вчитель шкіл Коломиї та району – випускник нашого коледжу. Тому кращі студенти можуть не хвилюватися про працевлаштування.

Мотиваційні листи – що найбільше зачепило та вразило приймальну комісію?

Цьогоріч мотиваційні листи – нововведення. Було цікаво подивитися, як абітурієнти поставляться до них. В результаті деякі вразили та зачарували своїм змістом, структурою, глибиною думки. Проте були випадки, коли було видно, що людина не дуже старалася.

Для себе виділила такі уривки:

“… Мене зацікавила спеціалізація Англійська мова тим, що вчитель надає дитині можливість бачити світ ширше, здійснювати свої мрії у кар’єрній стихії, пізнавати світ у подорожах з легкістю…”

“… Я переглянула чимало курсів з навчання англійської мови, але так доступно, якісно та цікаво отримувала інформацію тільки на своїх студентських парах, на яких була тільки корисна інформація за допомогою чого я отримувала відповіді на всі питання…”

“… Я хочу надалі поглиблювати свої знання, отримувати нову інформацію, яка в майбутньому обов’язково буде мені в нагоді…”

Як проходитиме навчання?

Очно. Ми отримали всі дозволи. На території коледжу маємо протирадіаційне укриття, тому в разі повітряної тривоги, маємо безпечний сховок.

Також складаємо алгоритми руху окремо для кожного поверху, щоб не створювати натовпи. Ми розуміємо, що ніщо не замінить студентам очне навчання та контакт з дітьми. І тому робимо для цього все можливе.

До теми: Чи готовий Коломийський інститут до 1 вересня?

Христина Бойчук

Нагору