Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

21 серпня – кого вітаємо та що святкуємо?

21 серпня – неділя, 233 день року та 179 день повномасштабної війни росії проти України. Сьогодні народилися поет, прозаїк, критик Володимир Ґадзінський, український математик, механік і фізик-теоретик Микола Боголюбов та лауреат Шевченківської премії Дмитро Кремінь.

Більше деталей про сьогоднішній день розповість Інформатор.

Маємо нині таких іменинників: Григорія, Георгія, Омеляна, Мирона, Леоніда, Федора, Миколу.

21 серпня – Всесвітній день медоносних бджіл. Свято набуло популярності у США. Щороку воно припадає на третю неділю серпня. Вперше святкування провела група бджолярів, яка 2008 року подала до Міністерства сільського господарства США петицію про бджолярство та медоносних бджіл.

Сьогодні святкують День поета. Заснував його Вільям Сихгарт у 1994 році. Він вирішив дати можливість кожному невідомому поету бути почутим. Головна мета події – показати талановитих людей та більше розповісти про їхню творчість.

21 серпня – День без косметики і макіяжу. Головою ідеєю свята є показати, що себе потрібно любити у будь-якому вигляді.

У церковному календарі сьогодні вшановують пам’ять преподобного Григорія, іконописця Печерського. Його мощі до сьогодні перебувають в Малих печерах, недалеко від мощей Олексія Печерського.

В народі 21 серпня називали Миронів день або Мирон-Вітрогон. Цей день назвали так через часті вітри. Наші предки 21 серпня починали збирати ожину та брусницю.

Який це день в історії?

  • 1627 рік – У Києві випустили перший словник української мови “Лексикон словенороський” Памви Беринди;
  • 1652 рік – син Богдана Хмельницького, Тиміш, одружився з дочкою молдавського господаря Василя Лупула;
  • 1653 рік – військо Георгія Штефана підійшло до Сучави і намагалось з наскоку взяти козацький табір Тиміша Хмельницького під стінами фортеці, почалася облога Сучави;
  • 1919 рік – 2-й корпус УГА, очолюваний Арнольдом Вольфом, в ході наступу на Київ звільнив від червоних Житомир;
  • 1996 рік – заснували відзнаку Президента України – орден “За мужність”;
  • 1996 рік – на Київській універсальній біржі відбулися перші торги в гривні з ф’ючерсних контрактів;
  • 2005 рік – Блаженніший Любомир Гузар офіційно змінив свій титул на “Верховний Архієпископ Києво-Галицький” і переніс осідок до Києва;
  • 2011 рік – у місті Олевськ на Житомирщині відкрили пам’ятний знак на честь 70-річчя від створення Олевської республіки.

До теми: Куди піти у Коломиї 21 серпня?

Христина Бойчук

Нагору