Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що святкуємо 23 серпня?

23 серпня – вівторок, 235 день року та 181 день повномасштабної війни росії проти України. Сьогодні народилися громадсько-політичний діяч Осип Маковей, військовий і політичний діяч Володимир Сікевич та письменник Сергій Жадан.

Більше деталей про сьогоднішній день розповість Інформатор.

Маємо таких іменинників: Романа, Лаврентія, Панаса, В’ячеслава, Фелікса, Саву.

23 серпня – День Державного Прапора України. У часи Київської Русі на прапорі переважали білі та червоні кольори. І тільки після хрещення почали переважати блакитні та жовті кольори. Цікаво, що кожен князь все одно мав своє знамено. А от у 1410 році українське військо вже використовувало звичний стяг.

Сьогодні – День Харкова. У 2019 році місто увійшло до п’ятірки найкомфортніших українських міст за світовим рейтингом індексу якості життя Numbeo. З 24 лютого Харків щоденно обстрілюють, але він все одно завжди буде для нас прекрасним.

23 серпня – Міжнародний день пам’яті жертв работорговлі та її ліквідації. Цю дату вибрали не просто так – саме цього дня у 1791 році у Сан-Домінго та на Гаїті (нині – Домініканська республіка) відбулося повстання рабів, що дало поштовх до ліквідації работоргівлі в різних частинах світу.

Сьогодні – Європейський день пам’яті жертв сталінізму і нацизму. Його створили, аби щороку пригадувати світу про пакт Молотова-Ріббентропа. Історики вважають, що це була злочинна угода між Гітлером та Сталіним, яка і запустила механізм Другої світової війни.

У церковному календарі сьогодні вшановують день пам’яті мученика Лаврентія. Коли святий дізнався, що помре за 3 дні, продав усе своє майно і вирішив роздати бідним. Префект Риму захотів, аби Лаврентій все віддав на потреби війська. Коли святий відмовився, його піддали мукам, під час яких він і помер.

В народі 23 серпня називали Лаврентіїв день. Вважалося, що архидиякон Лаврентій – цілитель хвороб очей. Тому цього дня святому молилися, щоб він повернув зір. А ще вірили – якщо вмитися цього дня джерельною водою, то будеш здоровим.

Що не можна робити в цей день:

  • Краще 23 серпня не підмітати у будинку, щоб не накликати на себе біду.
  • Не варто давати в борг, тому що отримаєте лише труднощі.
  • Не варто брати в руки голки або спиці – вас спіткає невдача.

Який сьогодні день в історії?

  • 1918 рік – Рада міністрів Української Держави затвердив постанову про створення в Києві Державного драматичного театру;
  • 1919 рік – під час наступу на Київ армія УНР зайняла Новоград-Волинський;
  • 1939 рік – у Москві підписали Пакт Молотова-Ріббентропа і таємний протокол до нього, за яким Європу ділять за сферами впливу Третій Рейх і СРСР;
  • 1943 рік – Харків визволили від німецьких окупантів;
  • 1975 рік – відкрили Харківський метрополітен;
  • 1994 рік – позачергова сесія севастопольської міськради прийняла незаконне рішення про визнання російського правового статусу міста Севастополя;
  • 1998 рік – встановили звання Герой України.

До теми: Цікаві та небанальні заходи Коломиї 23 серпня

Христина Бойчук

Нагору