Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Скільки України в Антарктиді: у День прапора полярники розповіли про кольори на льодовиках

Українські полярники у День прапора вирішили розповісти про кольори, що найчастіше зустрічаються на Антарктиді . Синього та жовтого відтінків в Антарктиді безліч. Найбільш контрастну блакить на крижаному континенті має саме льодовик.

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на Національний антарктичний науковий центр.

Перша уніформа українських полярників була саме синьо-жовтого кольору

Перша уніформа українських полярників була саме синьо-жовтого кольору

В Україні ми зустрічали білий чи прозорий лід, а в Антарктиці він має сині барви. Справа в тому, що у білій кризі є багато повітряних бульбашок: вони ефективно розсіюють світло, тому такий лід здається нам матово білим або навіть прозорим.

“Але з часом (це сотні чи навіть тисячі років) льодовик збільшується і під вагою бульбашки повітря стискаються, частково розчиняються. Загалом крига стає прозорішою, але розчинений у ній кисень пропускає лиш блакитний колір, поглинаючи всі інші. Так блакитне світло вільно розповсюджується у товщі льодяних брил на відстані до 10 метрів”, – розповідають полярники.

Жовтого в Антарктиді небагато. Крім чудових, але нечастих сонячних днів, коли жовтогаряче сонце відбивається в океані, нагадуючи наш прапор (хоч і перевернутий), є низка антарктичних організмів жовтого кольору.

Це, наприклад, лишайники родів ксанторія та канделярія, а також перлинниця антарктична – одна з двох квіткових рослин Антарктиди. Ця дивна рослина є далеким родичем звичайних гвоздик. Вона є надзвичайно мініатюрною. Проте її кущики, що висотою не перевищують кількох сантиметрів, можуть розростатися в подушки діаметром 20-30 см і доживати до 100 років.


Побачити, як квітує перлинниця, неможливо, адже запилення відбувається у ще закритих квітках. Натомість після дозрівання насіння вони відкриваються жовтими зірчатоподібними коробочками, з яких клейке насіння може чіплятися до птахів та інших тварин. Так рослина розповсюджується.

“Цікаво, що перша уніформа українських полярників теж була саме синьо-жовтого кольору. Але оскільки синього в Антарктиді багато, люди в таких кольорах зливалися з крижаним ландшафтом. Тому через кілька років було вирішено перейти до стандартних червоних кольорів. Де ми не були б, завжди радісно реагуємо на таке рідне поєднання кольорів – жовтого і синього. Адже сама природа так нагадує нам про наш прапор”, – наголошують полярники.

Нагору