Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Синьо-жовтий стяг від військових для “Кривоноса”

День Державного Прапора України, будинок сотенного УПА Мирослава Симчича з позивним Кривоніс. Він у вишитій сорочці, тисне руку військовому. Поряд з ним кохана пані Раїса – його опора, підтримка та невмируще кохання.

Як відбулася зустріч військових з сотенним УПА розповів у своєму дописі Михайло Ухман, передає Інформатор.

В кімнату, де відпочиває Мирослав Симчич, заходять військові. Кривоніс одразу запитує дружину:

– Райка, хто це?
– Хлопці приїхали до тебе, прапор привезли з фронту, – відповідає вона.
– Райка, дай я тебе поцілую, – говорить 99-річний сотенний і цілує свою кохану.

Як пише сам пан Михайло, у нього сльози на очі навертаються від почутого. 60 років разом, а кохають, ніби вперше.

Кімната сотенного нагадує музей: фото, нагороди, рушники… І тут живе чоловік, який у 1945 році відстоював нашу волю.

За чашкою запашної кави, пані Раїса розповідає військовим, як це – бути дружиною воїна УПА, чекати на зустріч, переживати за коханого… В ті часи ж не було телефонів. Як вона мала довідатись, як справи у чоловіка? Згадує жінка і про виховання дітей.

На прощання пан Михайло підійшов до Мирослава Симчича, потиснув йому руку та отримав потиск у відповідь – тремтливий, але міцний. “Дякую, діду, що били московську гниду”, – каже військовий. Кривоніс почув і хоч не розумів, хто з ним поряд відповів: “Дякую, що провідав”.

Пан Михайло повертається на фронт, але з ним поїде книга, подарована пані Раїсою, яка розповідає про життя легенди та його бій під Космачем.

Звертається військовий і до депутатів ВРУ:

“Панове депутати ВРУ, як ви думаєте, Мирослав Симчич “Кривоніс”, своєю боротьбою, багаторічним ув’язненням, заслужив Героя України?
Дивно, що він ще не Герой в країні, яка відновила Незалежність 31 рік тому. Саме за цю Незалежність, воював Кривоніс. Країна, яка не шанує таких Героїв, обов’язково буде знову окупованою.”

Легендарному сотенному УПА Мирославу Симчичу бажаємо міцного здоров’я та ще довгих літ життя. А всіх військових нехай береже Бог.

До теми: Легендарному сотенному Карпатського краю Мирославу Симчичу вручили ювілейну відзнаку

Христина Бойчук

Нагору