Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Торгували гуманітарною допомогою: поліція затримала псевдоволонтерів

СБУ та поліції вдалось викрити шахраїв-псевдоволонтерів, які торгуввали гуманітарною допомогою. Як виявилось, засновник, директор та працівник фонду з Івано-Франківська за гроші людей купували автівки та спорядження, продавали, а зароблені кошти ділили між собою. Їм загрожує від 5 до 7 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади.

Повідомляє Інформатор з посиланням на допис СБУ області.

СБУ відстежила, як псевдоволонтери перевозили автомобілі тепловізори, спорядження, шоломи, бронежилети, військовий одяг без сплати мита та за спрощеною процедурою оформлення, яка передбачена для гуманітарних вантажів.

Потім все закуплене вони продавали військовим та волонтерським організаціям, замість безкоштовної передачі. Ба більше – встановлювали комерційну націнку. Виручені кошти не надходили на рахунок фонду, а залишалися у кишенях шахраїв.

СБУ встановила, що псевдоволонтери привезли за такою схемою більше 10 автівок. А ще задокументовано, що одна з них була отримана безкоштовно, але вони і її продали.

Правоохоронці затримали засновника та працівника фонду «на гарячому» під час продажу автомобіля швидкої за 6 тисяч євро та 1,2 тисячі доларів.

Під час обшуків за адресами благодійного фонду та проживання фігурантів правоохоронці вилучили:

  • службову документацію благодійного фонду;
  • 9 автомобілів з реєстраційними документами;
  • понад 4,5 тисячі євро;
  • 2,8 тисячі доларів;
  • мобільні телефони, ноутбуки, карти пам’яті.

Двом псевдоволонтерам вже повідомили про підозру, третьому – планується.

За цей злочин, передбачений ч. 3 ст. 201-2 КК України, на них очікує позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

 

До теми: На Прикарпатті благодійний фонд безкоштовно розмитнював авто і продавав їх військовим

Христина Бойчук

Нагору