Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 3 вересня

Субота,  3 вересня, 246-й день року, 192-й день війни Росії проти України. Сьогодні у світі та в Україні є безліч різних неофіційних свят. 

Інформатор розкаже, що можна відсвяткувати та кого не забути привітати.

Сьогодні іменини святкують: Авраам, Олександр, Дорофій, Корнилій, Єфрем, Тадей, Сабіна.

В Україні святкує свій День народження місто Суми. Його заснували у 1652 році. При заснуванні поселення мало назву «Сумина Слобода», потім у 1654 році змінено на “Сумин”, але протягом деякого часу буква “н” у вимов зникла і утворилася сучасна назва міста. На заснування повпливала національно-визвольна боротьба під проводом Богдана Хмельницького. Тоді козаки почали там будувати оборонні споруди. А сам гетьман наказав людям перебиратися поближче до прикордонних сіл.

Світ 3 вересня святкує День бороди. Заснували це свято ще 800 року нашої ери, дехто з істориків вважає, що це придумали ще давні вікінги. На сьогоднішній день борода це тренд сучасних чоловіків. У декого це навіть частина іміджу.

День Хмарочосів відзначають саме сьогодні не просто так, адже 3 вересня 1856 року народився батько цих велетнів – Луїс Генрі Салліван. Він був архітектором та першовідкривачем.

Також 3 вересня відзначають День бюстгальтера. Цікаво хто створив такий виріб? Карес Кросбі, це американська винахідниця, яка у 1914 році запатентувала своє творіння. Його вона виготовила з носових хустинок і кольорових стрічок. До цього жінки носили жорсткі корсети. Ціна патенту складала 1500 доларів.

у 1958 році 3 вересня – День відкриття унікальності ДНК. До середини 20 століття генетики не знали, яка структура кислоти насправді. У 1953 році Джеймс Вотсон і Френсіс Крік висунули теорію подвійної спіралі. Через 9 років їх здогади були підтверджені на практиці, і праця вчених була винагороджена Нобелівською премією.

Християни сьогодні вшановують пам’ять святого Тадея. Він був євреєм за походженням. Одного разу він почув проповідь Івана Предтечі і це його спонукало взяти хрещення в Йордані. Після воскресіння Ісуса Христа Тадей почав проповідувати в Сирії та Месопотамії.

Цей день в історії:

1912 – У Великій Британії розпочав роботу перший у світі консервний завод;

1914 – Добровольчий легіон Українських Січових Стрільців (УСС), створений у Львові у серпні, прийняв присягу на вірність Австро-Угорській імперії;

1953 – Набула чинності Європейська Конвенція про захист прав людини та основних свобод;

1973 – У Києві відкрито пам’ятник Лесі Українці;

2005 – Збірна України з футболу вперше у своїй історії отримала право виступити на Кубку Світу.

Вікторія Ровенчук

Нагору