Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як говорити з дітьми про секс: поради психолога і добірка книг

Знайшли в капусті, лелека приніс, маточки і тичинки… Що тільки не вигадують батьки, коли діти починають ставити “незручні” питання. Сьогодні у Міжнародний день сексуального здоров’я варто раз і назавжди визначитися, як говорити з дітьми про секс.

Добірка книг для батьків від Інформатора.

  1. Відверта розмова про «це»

Переклад з іспанської під загальною редакцією Пере Фонт Кабре (психолог, інститут сексології). – Київ: Країна мрій, 2009.

Цією книгою навіть користуються деякі дитячі психіатри на прийомі в поліклініці, аби було на що «спертися», відповідаючи на питання батьків про «це». А проте у книзі багато застарілих уявлень про “дівчатка носять рожеве”, одностатеві шлюби та ролі жінок і чоловіків у суспільстві.

 2. Малечі про інтимні речі

Це книжка про статеві органи та гігієну для дітлахів 4-10 років.

Книга «Малечі про інтимні речі» Юлії Ярмоленко отримала схвалення багатьох батьків, які прагнули навчити своїх малят, яким чином функціонує організм дівчаток і хлопчиків та чим вони відрізняються, але не могли знайти відповідної книги.

3. Відверта розмова про “ЦЕ”. Перший підручник про секс для вашої дитини

4. Моє дивовижне тіло

Автори дуже просто і цікаво відповідають на важливі питання: звідки беруться діти, як я пісяю, чому ми такі різні, як доглядати за своїм тілом? Навіть лікарі в захваті від подачі матеріалу!

5. Звідки беруться діти.

Чудова книга для наймолодших. Читати можна з двох-трьох років. У виданні понад 40 віконець, які цікаво відкривати й розглядати. Є прості відповіді на запитання малечі – як з’являються діти, коли народжуються, що потрібно немовлятам, як вони ростуть.

6.Загадка животика пані Лубіду

Вся історія побудована на роздумах про те, хто ж живе в животику мадам Лубіду. Пташка думає, що кішка. Кішка сподівається, що мишка. Є припущення, що… м’яч. Старший син вірить, що там братик, а молодша дочка чекає сестричку.

7. Хто ховався в маминому животі.

Ідеально для родин, де чекають на появу другого чи третього малюка. Тут нічого немає про секс. Розповідь починається з того, що мама вагітна і закінчується народженням дівчинки.

8. Не в капусті й не лелека

Ідеально підходить для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку (від 2 до 8 років), а також для сімей, де чекають на другу, третю чи четверту дитину. Можливо, відразу найменшим буде цікаво розглядати лише малюнки, а батькам доведеться дещо спростити текст, якщо він виявиться досить складним для малюка.

9. Я і він. Про хлопчаче без секретів.

Захоплююча розповідь 6-річного хлопчика Макса про те, як він досліджував пеніси. Чудова книга для допитливих дітей.

10. Звідки я взявся?

Незважаючи на крихітний розмір, це прекрасна книга. На ній виросло вже не одне покоління, і вона дає дуже делікатні й точні відповіді на всі питання дітей про зачаття, вагітність і пологи.

11. Майя та її мами

Дуже зворушлива, чесна і важлива книга. Вона не про секс, а про родини. Про те, що всі ми різні, але нам однаково потрібні рівні можливості, безумовна любов і розуміння.

Видавництво «Видавництво» виклало книгу у відкритий доступ, щоб усі бажаючі могли ознайомитися з текстом.

12. Звідки я взявся? Правдиві відповіді на «незручні» запитання

Тут і про фізіологію, і про статеві органи, і про мастурбацію, і про зачаття, і про вагітність/пологи, і про контрацепцію. Дуже легко, позитивно, делікатно

13. Як я дорослішаю

Дуже потрібна книга, якщо в родині підростають допитливі діти, які цікавляться своїм тілом, фізіологією, сексом, дітонародженням, почуттями, гігієною. І, звісно, якщо ви хочете, щоб вони були грамотними й здоровими. Ідеально для 7-12 років.

14. Таємниці анатомії

Актуальні питання про те, як говорити з дітьми про інтим і відповіді психологині Катерини Гольцберг

У якому віці у дитини виникають запитання, звідки вона взялася на світ

Це питання може виникнути будь-коли.

Як відповідати

Швидше за все дитина вже десь, щось почула. Найперше — розпитайте, що ваша дитина вже знає. Якщо не уточнити, можна налякати дитину зайвими подробицями.

Для дітей часто важко уявляти батьків, які цим займаються — це трохи травматично. Частіше варто говорити не про себе, а пояснювати на зовнішніх прикладах. Тому книги можуть у цьому допомогти.

Якщо запитання застало вас зненацька

Є простий спосіб — запитайте дитину, а як вона думає. Часто можна просто погодитись або уточнити тільки дрібні деталі.

Чому не можна замовчувати тему сексу

Бо якщо дитина не отримала інформацію від того, у кого запитувала, вона почне дізнаватись у іншому місці. І швидше за все у цьому, іншому місці вона отримає відповіді не у самій прийнятній і цензурній формі.

Підростеш — дізнаєшся

Так говорити не можна. Дитина розуміє, що батьки щось приховують, її інтерес тільки зростає.

Статеве виховання і безпека

Статеве виховання має базуватися на поняттях безпеки — дуже важливо донести дитині, що у неї є своя особиста зона. Що ніхто не може її торкатися у інтимних місцях, фотографувати. Дівчатам потрібно розказувати про вагітність, як це відбувається. Треба розповідати про хвороби, які передаються статевим шляхом. Про можливе насильство і як його уникнути.

 

Нагору