Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Дружина військового з Коломиї просить допомоги

Олекса та Наталія Мельник – власники сімейної крамниці коміксів у Коломиї. Вони разом опікувалися своїм бізнесом допоки не почалася повномасштабна війна. Тоді Олекса не став вагатися і одразу пішов добровольцем в тероборону Збройних сил України. У квітні його відправили на фронт. Там він отримав контузію. Тривале лікування не допомогло, але Олексу все одно відправили на бойові позиції. 

Інформатор поспілкувався з його дружиною Наталією, яка просить належного лікування для свого чоловіка.

Протягом кількох місяців Олекса знаходився під цілодобовими обстрілами. 14 червня, під час одного із запеклих боїв з окупантами, він отримав кілька баротравми та потрапив до лікарні. Медики місяць лікували Олексу, але краще йому не стало. Чоловік не може ходити без милиць та самостійно тримати рівновагу. У нього постійні головні болі. Проте, ні МРТ, ні інші аналізи нічого не показали. Наталія розповідає, що лікарі не можуть покласти точного діагнозу та призначити відповідне лікування.

“Олекса у липні приїхав додому у відпустку. Скаржився тільки на головний біль. Через тиждень він вже повернувся в частину. Звідти їх відправили на стрільби. Там чоловік відчув різкий головний біль, йому стало погано, почало нудити і він впав. 10 днів Олексу лікували медики у частині. Але йому ставало тільки гірше. Лише через кілька днів комбат погодився відправити чоловіка у Краматорськ. Тоді він вже взагалі не міг ходити. Там йому діагностували інсульт.”

Потім Олексу потягом евакуювали у Тернопіль. Два тижні його  лікували у неврологічному відділенні. Там йому стало трішки краще. Почав відновлюватися зір, втрачений після отримання численних баротравм. А після того перевели у неврологію та психіатрію. Але лікарі так і не провели ніяких досліджень, чому чоловік не можу самостійно рухатися. Ще через тиждень військового відправили на реабілітацію в санаторій. Його навіть хотіли відпустити додому на кілька днів, але Олексі важко було навіть перенести дорогу з Тернополя в Коломию. Втім лікарі вирішили відправити його на долікування на місце дислокації військової частини, щоб місцевий лікар з’ясував в чому причина. Якщо б Олекса не з’явився, то його б оголосили дезертиром. Разом з іншими хлопцями з його роти, які теж знаходились тут на лікуванні, він повернувся в зону бойових дій.

“Приїхавши туди, медики його так і не оглянули, зазначивши, що по документах чоловік має бути здоровим і він просто симулює. Йому почали погрожувати в’язницею. Хочуть, щоб він “кинув палицю та повертався до служби”. Проте Олекса не може тримати рівновагу без милиці. Він вимагає, щоб його направили на проходження військово-лікарської комісії в Київ, яку він не проходив взагалі.”

Наталія додає, що в такому стані Олекса буде більше заважати іншим військовим. Адже неозброєним оком видно, що він не може рухатися, тим більше воювати. Дружина не просить, щоб Олексу комісували, а відправили на долікування. Вона не розуміє, чому лікарі вирішили, що її чоловік здоровий. Хоча й ніяких видимих поранень у нього немає, але він точно нездужає.

Олекса написав рапорт на незалежну військово-лікарську комісію. Але зараз він чекає на підпис командира батальйону.

Його дружина та батьки вже телефонували на різні гарячі лінії. Наталія також написала пост в соцмережі, де просить розголосу та допомоги. Вона додала, що Олекса б ніколи не відмовився від свого обов’язку і не ховався б за вигаданою хворобою, як би міг захищати Україну. Та зараз йому потрібне належне лікування, встановлення діагнозу та спокій.

Читайте також: У вдови загиблого захисника відібрали землю в центрі Коломиї

Ольга Пукавчук

Нагору