Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

8 вересня | Що святкуємо?

У четвер, 8 вересня, маємо 197-й день повномасштабної війни рф проти України. Сьогодні варто згадати про грамотність, солідарність журналістів, фізіотерапію, дитячих медсестер та вибачення.

Інформатор розкаже детальніше про сьогоднішній день, історію свят, а також нагадає кого потрібно привітати.

Цього дня в церковному календарі – день пам’яті святих мучеників Наталії та Адріана. Вони жили на початку IV століття в Нікодимії та постраждали за свою віру в Христа. Наталія народилася у благочестивій християнській родині, але вийшла заміж за язичника Адріана. Зрештою чоловік сам повірив у Бога. А коли відбувалося гоніння християн подружжя опинилося у в’язниці.

Крім Наталій та Адріанів іменини ще відзначають: Віктор, Димитрій, Георгій, Марія, Наталія, Петро.

Міжнародний день грамотності. Грамотність – свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Однак грамотність для всіх – дітей, молоді та дорослих – ще не до кінця досягнута мета. Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.

Міжнародний день солідарності журналістів. Це свято було засновано в 1958 році в Бухаресті, на 4 конгресі міжнародної організації журналістів. За задумом депутатів конгресу, у цей день журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

Всесвітній день фізичної терапії, День фізіотерапевта або Міжнародний день фізіотерапії. Створений Міжнародною конфедерацією фізіотерапії в 1951 році, Копенгаген. Основна тема заходів – «Рух за здоров’я». Тема 2018 року – «Фізична активність для життя».

День медсестри відділень дитячої гематології та онкології. Вересень — місяць поінформованості про дитячий рак, і чудове доповнення до цього місяця, день, присвячений тим медсестрам, які піклуються про повсякденні потреби дітей із раком та захворюваннями крові, допомагаючи сім’ям долати найважчі обставини та випробування.

День вибачень. Президенти США помилували або пом’якшили вироки понад 36 000 осіб. 8 вересня 1974 року президент Джеральд Форд подав досить суперечливу президентську декларацію. Ця заява прощала Річарду М. Ніксону всі правопорушення, пов’язані з найвідомішим з американських скандалів Уотергейтською справою. Річард дуже ясно дав зрозуміти, що, на його думку, він скоїв тяжкі злочини проти народу Сполучених Штатів та місця, яке вони йому надали.

Прикмети:

  • вранці заморозки – зима буде ранньою;
  • листя з берези та дуба ще не опало – буде сурова зима;
  • на горобині мало ягід – чекайте на суху осінь.

Нагору