Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Добірка кращих сучасних українських фільмів

10 вересня усі патріоти нашої країни відзначають особливо важливе сьогодні свято – День українського кіно. Нині ми маємо підтримувати вітчизняні фільми, як ніколи раніше. І не важливо, чи ви будете дивитись його в кінотеатрах, чи вдома онлайн. Головне це робити легально.

Інформатор підказує де та які найпопулярніші українські кінострічки варто переглянути. Просто тисніть на назву.

Віддана, 2020

Історія починається в Станіславові у другій половині 19 століття. Колись дуже давно доктор Ангер пережив велике нещастя, втративши внаслідок пожежі власну дружину. Однак чоловікові вдається врятувати свою дочку, а також дочка прислуги. Чи не зважившись йти на конфлікт зі своєю совістю, Ангер залишає нерідну дівчинку у себе. Але через роки виникає питання, ким же доводяться один одному вихованки доктора: господинею і служницею, або ж все-таки справжніми сестрами?

Дике поле, 2018

Унікальна можливість побачити будні довоєнного Донбасу. Хоч життя в маленьких містечках мало чим відрізняється по всьому світу, творцям фільму вдалося передати особливий колорит східних степів України і їх жителів. Більш сміливі і амбітні з них намагаються будь-що покинути рідні безперспективні края, як тільки підростають і при першій же можливості. Саме так колись в ранній молодості і вчинив головний герой Герман, в простолюдді Гера. А ось старший брат залишився вдома. “Дике поле” фільм дивитися доводиться якраз про тих, хто не поїхав.

Мої думки тихі, 2019

Вадим — 25-річний композитор і звукооператор. Зазнавши безліч невдач у роботі та особистому житті, він отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання записати голоси закарпатських тварин може стати його шансом назавжди залишити незручну Україну і вирушити до привабливої Канади. Подалі від проблем. Однак все виявляється значно складнішим, коли головним супутником у новій роботі виявляється мама Вадима.

Брама, 2017

За мотивами п’єси Павла Ар’є “На початку і наприкінці часів”. Тут показана сім’я, яка живе у зону відчуження. Головна героїня – баба Пріся, з нею живуть дочка Слава та дорослий онук Вовчик. Бабу Прісю зіграла актриса з Франківська Ірма Вітовська.

Захар Беркут, 2019

Події відбуваються в далекому 1241 році. Поселення гірських мисливців у Карпатах, згідно з грамотою Великого князя, належить боярину Тугару Вовку, але намагається жити за Законами громади, поклоняючись своїм богам. Внутрішній конфлікт посилюється тим, що дочка боярина Мирослава і син старійшини Максим закохуються, а на гори тим часом насувається монгольська орда, змітаючи на своєму шляху все живе.

“Атлантида”, 2019

Події відбуваються у 2025 році, Україна перемогла у війні з Росією. Окупований Донбас став українським, однак тут фактично неможливо жити. У фільмі знялися непрофесійні актори. Режисер – Валентин Васянович. У 2020 році стрічку висунили на “Оскар” за найкращий фільм іноземною мовою від України.

Герой мого часу, 2018

Це – комедія. За сюжетом провінціал Жорик переїздить до Києва в пошуках кращого життя. Та столиця Жорика вперто не приймає, які б роботи й напрями діяльності він не пробував. Жарти в стрічці подекуди банальні, зате їх без проблем зчитає кожен українець. А на радість синефілам у фільмі є відсилки до фільму-переможця Каннського фестивалю та артхаус-хіта «Квадрат» Рубена Естлунда.

Стоп-земля, 2021

16-річна Маша вчиться в звичайній київській школі в 11-А класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна та Сєня, по-своєму переживаючи напружену шкільну буденність. Окрім майбутніх екзаменів вийти з зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Вона розуміє, якщо не наважишся спитати – ніколи не знатимеш, чи це взаємно.

U311 “Черкаси“, 2019 

Лев та Мишко — звичайні хлопці, дитинство яких пройшло в українському селі. Через роки вони обидва стають частиною команди на військовому кораблі Черкаси, який у 2014 році опиняється заблокований в озері Донузлав. Серед інших військових кораблів, які поступово здають позиції, Черкаси залишається єдиним, який не готовий так просто йти на поступки ворогові.

Спіймати Кайдаша, 2020

Хоч це і телесеріал, але він теж вартий вашої уваги. Сценаристкою та виконавчою продюсеркою проєкту є Наталка Ворожбит. Сюжет телесеріалу заснований на повісті Івана Нечуя-Левицького “Кайдашева сім’я”.

Нагадуємо, що у Коломиї запускатили безкоштовні сеанси для військових та ВПО.

Ольга Пукавчук

Нагору