Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Викинули за борт: за відому вчительку історії з ліцею №1 заступилися діти й батьківський комітет

Один з найбільших нонсенсів цього часу – вчитель починає отримувати більш-менш достойну зарплатню після кількох десятків років викладання. Але Олесі Гудим’як, яка навчала дітей історії, не пощастило: її після 36 років роботи в школі звільнили без особливих пояснень. Та ще й образили.

До Інформатора потрапили звернення від батьків, які виступають проти звільнення вчительки. А тому ми зустрілися з Олесею Іванівною особисто.

Жінка тримає в руках стосик грамот: ось за високі досягнення від області, ось – від міста, ось – олімпіадники-переможці. Випускники досі пишуть, дякують за добрі знання і чуйне ставлення. Це єдина вчителька у нашій громаді, яка підготувала переможця республіканської олімпіади з історії.

Та, вочевидь, не всі оцінили старання вчительки. У свої 64 вона стала непотрібною. Звільнили без пояснень. Хоча ще у червні директор ліцею №1 Мирослав Граб обіцяв, що у вересні знову візьме на роботу.

“Директор запевнив, що все гаразд, – ділиться Олеся Іванівна. – Просто закінчився трудовий договір. Нікуди не ходіть, нічого не пишіть, будете мати роботу – казав він. Та ось 30 серпня розмова була докорінно іншою. По телефону він сказав більше не приходити до школи. “Живіть на свої 3300 пенсії”. І кінець розмови”.

До теми: Ліквідувати хай там що: учні ліцею №6 не знають, що буде з 1 вересня

Пані Олеся з родини репресованих. Має інвалідність, але на школу не шкодувала ні сил, ні часу.

Жінці гірко і навіть гидко: невже після 36 років роботи не можна було якось по-людськи. За десятиліття важкої праці хотілось би піти красиво: попрощатися з колективом, сказати слово своїм учням, зібрати речі, врешті тихо посидіти у стінах рідної школи напослідок. А тут – не приходіть, наче вона зробила щось ганебне.

Старість – не ганьба. Якщо вчитель має великий досвід і в силі ділитися знаннями, то чому б і ні? Хіба таких фахівців нині гать-гати?

Батьки теж збунтували: звернулися до адміністрації, але ні завучка, ні директор, які є подружжям, але з якогось дива всупереч закону обіймають керівні посади, не відреагували на претензії учнів та їхніх рідних.

Тоді з різних класів батьки сформували звернення до департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОДА із проханням втрутитись у ситуацію. Наразі чекають на відповідь або ж дії.

Тим часом журналістка Інформатора поспілкувалася із директором і розпитала про причини такого рішення. Мирослав Граб не знайшов переконливої відповіді на наші запитання. Він настоює, що має право приймати таке рішення, воно не суперечить закону і взагалі – молодим дорога. Що ж до бажання батьків, то директор не вважає, що 30 незгідних – це вагома причина, аби переглянути це звільнення.

Якщо б ви хотіли підтримати Олесю Іванівну Гудим’як, то пишіть нам на редакційну пошту  kl.informator@gmail.com.

Усі ваші відгуки ми надішлемо в управління освіти та дирекції школи, а також оприлюднимо на сайті.

Наталка Сандецька

 

 

 

Нагору