Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Військовий, який звільняв Балаклію та Ізюм, розповів деталі операції

Збройні сили України не перестають дивувати своєю мужністю та героїзмом. Щоб переконатися в цьому, варто прочитати історію звільнення окупованих населених пунктів на Харківщині від командира артилерійської батареї Ярослава Вакалюка. Все починалося з думки про те, що всі бійці загинуть. Але з’ясувалося, що план контрнаступу був геніальним.

Історією ділиться Інформатор.

До слова, Ярослав Вакалюк родом з Прикарпаття. Він відкрив піцерію “Veterano Pizzа” в Івано-Франківську. Сьогодні він захищає незалежність нашої країни.

Отож, командування військового повідомило, що піхота має пробити перший рубіж оборони противника, пройти вузьким розмінованим коридором через замінований рубіж. Потім всього за 2-3 дні прорватися на ширині фронту 20 км вглиб на 60 км до річки Оскіл, розвернутися на південь в напрямку Ізюма і вдарити противнику в тил. Але їм ще й наказали уникати боїв на населені пункти. Розповідати план наступу іншим бійцям захисник почав зі слів: “План – г*вно, шанси на успіх – мінімальні, беззаперечно ми всі загинемо. Чого ж ми чекаємо?”.
Ярослав пише, що вважав цей план безумним і напевно би не погодився, якби не знав, що операцією керує Залужний. Він зазначив, що багато речей в цій операції для нього були новими.

“Якщо раніше наша піхота утримувала рубежі, але основне вогневе ураження робила артилерія, то тут більшу частину роботи виконувала піхота. Взагалі ця операція показала, що твердження, що піхота – цариця полів – це не пусте твердження. Я ж зі своєю реактивною артилерією відчував себе лишнім на цьому святі. У тих рідкісних випадках, коли нам давали можливість попрацювати, в мене було враження, що це було з жалості до нас. Щоб ми хоч якусь участь взяли”, – жартує військовий.

В той же час артилерія “відігралася” під час знищення переправи біля Білогорівки. Командир стверджує, що операція була спланована більш, ніж просто геніально.

“Я бачив, як кожен підрозділ був на своєму місці. Як інженери проробляли коридори в мінних полях для заходу наших військ. Як арта роз**бувала техніку. Як аеророзвідка давала інфу для піхоти, щоб вони знали кудою рухатись. ППО, через яке **дарська авіація вже на другий день операції боялася перелітати річку Оскіл. Рер, реб, хаймарси і MLRS. Всі відпрацювали на всі 100 %. ССО, яке взагалі зробило надлюдський поступ. Тут все було геніально сплановано і всі виклались на максимум“, — продовжує Ярослав.

Оскільки, війська – це люди, то в них можуть бути свої слабкості. Наприклад, будь-який підрозділів міг допускати помилки, або просто відступити через страх. Командир припускає, що деякі елементи операції дійсно були скореговані, бо планувалися інакше. До того ж, старт операції кілька разів переносився. Також цікаво, що ворог устами блогерів передбачав удар українського війська по Балаклійському напрямку. Але так і нічого не зробив, щоб запобігти цьому.

Вакалюк підозрює, що Генштаб увесь час аналізував дії супротивника та своїх військ. І, аналізуючи, корегував операцію.

“Коли ми захоплюємося американською армією чи іншими арміями НАТО, то повинні розуміти, що вони насправді доволі затягнуті і дуже неповороткі. А тут в мене стійке відчуття ніби наші Збройні Сили – це щось нове. Ніби за управління взялися не старі генерали, а люди, які до того розробляли бізнес-стратегії найбільших технологічних компаній в світі. Ніби взяли Маска, Безоса, Гейтса, Джобса і всіх їх топ-менеджерів і запропонували їм створити стратегію перемоги у війні. І вони мислять нестандартно. Не як військові”, – пише військовий.

Підсумовуючи рефлексію, Ярослав констатує, що Залужний – найкраще, що сталося з нами в історії Незалежної України.

До теми: Вступ на військову кафедру | Досвід 19-річної коломиянки Анастасії

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору