Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Вступ на військову кафедру | Досвід 19-річної коломиянки Анастасії

Поки дорослі чоловіки шукають різні способи, аби втекти за кордон, 19-річна Анастасія з Коломиї обрала кафедру військової підготовки у Національній академії сухопутних військ ім. Сагайдачного. Дівчина планує стати артилеристкою. 

Чому вона хоче пов’язати своє життя із армією – розпитував Інформатор.

Анастасія закінчила Коломийський ліцей імені М. Грушевського. Дівчина пробувала себе в різних напрямках: атлетика, танці, малювання, вокал. Але все ж обрала правознавство і зараз вона вже студентка 3 курсу в Українському Католицькому Університеті. Та попри це, Настя вирішила, що в майбутньому хоче служити в армії.

Все почалося з того, що Анастасія дізналася про можливість вступити на військову кафедру під час навчання в університеті. Водночас, потрібно здобувати ступінь бакалавра на денній формі. Дівчина каже, що бажано поступати після другого курсу, оскільки навчання на кафедрі військової підготовки триває два роки. І щоб отримати диплом про її закінчення, потрібно вже мати диплом бакалавра.

Чому вирішила вступати на військову кафедру?

Цього літа, після закінчення навчального року, я довго думала над тим, щоб взагалі приєднатися до лав Збройних Сил України. Я розповіла про це своїм батькам і вони поставили мені кілька важливих питань. Тоді й зрозуміла, що не маю певних знань, навиків та фізичної підготовки. Адже є багато історій, коли люди не задіюють себе в армії. До прикладу, мій одногрупник теж пішов служити, як тільки почалася повномасштабна війна. Але він досі знаходиться в частині у Львові, хоча просив, щоб його відправили на фронт. І звільнитися одногрупник не може, поки не закінчиться воєнний стан. Тобто, він ніби застряг там. Тому мені здалося, що навчання на військовій кафедрі є гарною ідеєю.

Як обрала, куди саме вступатимеш?

Я відвідала День відкритих дверей онлайн військової кафедри одного київського університету. Там розповідали про умови вступу, програми, напрямки та інше. Але зрозуміла, що навчання найімовірніше буде офлайн і я не зможу туди їздити. Тоді почала шукати схожий навчальний заклад у Львові. Знайшла Національну академію сухопутних військ ім. Сагайдачного, яка знаходиться близько до мого університету. На початку серпня пішла в академію дізнаватися детальніше про вступ. Там розповіли, що наразі тільки приймають документи. Коли вас зарахують, то відкриють групи і можна буде обрати бажаний напрям.

Фото з відкритих джерел

Який напрям ти обрала?

Найбільше мене зацікавила артилерія. Вважаю, що особисто для мене це найрелевантніша професія. Адже там не так багато фізичного навантаження, а більше розумового. Оскільки тут треба часто робити розрахунки. Потрібно мати певні знання з геометрії, бо без цього буде дуже важко. Я здавала ЗНО з математики і дещо знаю, тому і хотіла б поступити на артилерію. Хоча дівчата частіше обирають психологію чи соціальну роботи, щоб працювати в тилу. Тому не знаю, чи набереться моя група, але дуже на це сподіваюся.

Розкажи детальніше, як проходить вступ.

Спочатку потрібно принести в академію довідку про навчання в університеті та копії основних документів. Тоді вам дають направлення на медкомісію, яку проходите у військкоматі вашого міста. Пройшовши її, привозите документи про придатність в академію. І тоді вас тільки допускають до конкурсу. Іспити починаються у вересня, але в кожному університеті різні дати. Наприклад, в нашому вони стартуватимуть 21 вересня. Серед вступних іспитів потрібно скласти психологічний тест, фізичну підготовку (комплексно-силові вправи), для дівчат ще медичну підготовку. Також треба принести виписку оцінок. З неї та по результатах іспитів вираховують середній бал і формують рейтинг. Якщо ви проходите по рейтингу, то вас зараховують.

З якими труднощами зіткнулася наразі при вступі?

Для мене проходження медкомісії стало пеклом. Проходила її кілька днів поспіль. Наприклад, щоб здати аналізи, треба було присвятити цьому цілий день. Погано, що одні лікарі знаходяться у військкоматі, а інші в поліклініці. А ще вони працюють в різний час та різні дні. Тому потрібно бігати туди-сюди і витрачати на це кілька днів. Я думала, що якщо є направлення, то швидко пройду медкомісію. Але насправді все не так.

Як відбуватиметься навчання?

Заняття проводитимуть один раз на тиждень протягом двох років. Це денна форма. Закінчивши військову кафедру, ви стаєте офіцером запасу. Проте, чи вони будуть в другу зміни чи на вихідні – ще невідомо.

Що очікуєш від навчання на військовій кафедрі?

Звісно, хочеться, щоб отримані знання можна було б застосувати на практиці. І перш за все бази саме військової справи. Наприклад, як побудована армія, як там все працює, ну й елементарні речі, такі як стрільба та ін. Думаю, що перший рік цього і навчатимуть. Але хотілося б, щоб все було корисним, застосовним та не застарілим.

Як батьки взагалі відреагували на твій вступ на військову кафедру?

Мама не в захваті від моєї ідеї, але розумію, що для мене це важливо. А тато дуже проти вступу на військову кафедру. Він служив два роки, але ще в радянському союзі і каже, що це зовсім мені не потрібно. Тому батьки дуже надіються на нашу якнайшвидшу перемогу, щоб я не пішла в армію. В загальному вони не сильно підтримують мій вибір, але й не перечать мені.

Чи готова відправлятись в зону бойових дій, якщо б призвали?

Ну, це і була моя першочергова мета. Якщо війна продовжиться і мене призвуть, то я піду.

Підсумовуючи нашу розмову, можна із впевненістю сказати, що з такою молоддю Україну чекає прекрасне майбутнє. А Інформатор бажає Анастасії сил, наснаги та успіхів у всіх її починаннях.

До теми: Від бізнес-леді до військової: відверте інтерв’ю з Богданою Трачук, яка служить в ЗСУ

Ольга Пукавчук

Нагору