Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

За два дні волонтери назбирали на Верховинщині 400 кг грибів

Благодійний фонд «Мураха» і «Кухарська сотня столиці» відправлятиме на передову військовим сухі грибні супи. Волонтери поставили ціль зібрати 100 кг сухих білих грибів, аби приготувати супи українським захисникам. Наразі вдалося зібрати близько 70 кг. Тож запрошують долучатися усіх охочих допомогти.

Повідомляє Інформатор з посиланням на armyinform.

Ідея належить благодійному фонду “Мураха” та найвідомішому грибареві України Юрію Соломченку. Першу партію з 1400 порцій супів уже виготовили в столиці й днями вона поїде в напрямку Ізюму.

Ініціатива народилася ще у 2014 році. Разом з Василем Абрамівим “Смерекою” і Юрком Соломченком з Верховинщини заснували ініціативу “Грибна рота України”, розповідає Андрій Боєчко, керівник центру спротиву окупації “Мураха”.  Вони збирали гриби, сушили й відправляли ДУКу.  Цього року майже всі члени “Грибної роти” воюють під Херсоном.

“Ми зв’язалися із Василем, що було б дуже добре назбирати хлопцям грибів. Тим більше в цьому році природа дала. Як завжди у такий важкий рік багато грибів і ягід, – розповідає Андрій Боєчко в ефірі Першого західного. – Від нас ми зібрали команду. Сіли на потяг. Юра Соломченко організував три машини. Домовилися з місцевою адміністрацією, щоби виписали нам пропуски на полонину Дуконя, з прикордонниками, з Верховинським НПП”.

До теми: Замість парасолі: у Карпатах знайшли велетенського гриба

Волонтери жили в Свято-Троїцькому монастирі та збирали гриби. Браття монастиря надали баньку для сушіння гриби. Також допоміг Іван Крамар – надав сушарку та долучався до збору і сушіння грибів.

За два дні вдалося назбирати 400 кг білих грибів.

“Ми не виконали план. Планували привезти 100 кг сушених, які нам потрібні для 10 000 порцій. Але люди допомагають, – каже Боєчко. – Я зробив допис у Facebook, товариші його поширили і жителі Карпат вже зараз нам допомагають з грибами. А “Кухарська сотня столиці” наразі підготувала 1400

Аби долучитися, можна написати Андрію Боєчко, БФ “Мураха” чи Кухарській сотні столиці.

“Кухарська сотня за місяць виготовляє 40000 порцій супів. Ми запланували 10 000 грибних супів, бо це такий тестовий варіант. Гриб буде ще два-три тижні, а потім зникне, – говорить Боєчко. – Якщо ми отримаємо більше грибів, то я вже маю звернення від понад 10 київських, житомирських, харківських організацій, які готові примати гриб і класти в сухі супи, які вони роблять”.

Активісти благодійного фонду та кращі грибники Верховинського району трудились протягом трьох днів. Керував процесом відомий на Прикарпатті грибник із Зеленської територіальної громади Юрій Соломченко.

“Гриби ми збирали на полонині Дуконя, де розміщений чоловічий Свято-Троїцький монастир, – каже Юрій Соломченко. – Там ми проживали і там же сушили гриби в місцевій лазні. За весь цей час ми назбирали приблизно 400 кілограмів правдивих білих грибів, адже кожен, хто долучився до процесу ніс в руках, як мінімум їх 20 кілограмів. Звичайно, можна було б і більше назбирати, проте за браком часу маємо наразі таку кількість. За потреби та можливості ми допоможемо назбирати та насушити військовим  і більше білого карпатського гриба”.

Благодійний фонд «Мураха» і «Кухарська сотня столиці» відправлятиме на передову військовим сухі грибні супи. Про це повідомив керівник та координатор благодійного фонду «Мураха» Андрій Боєчко.

“Я разом з однодумцями і товаришами вирішили зробити добру справу – назбирати білих грибів та, у співпраці з «Кухарською сотнею столиці», створити сухі порошкоподібні грибні супи. Наразі сушених грибів ми маємо приблизно на 3000 порцій, проте поставили собі за мету вийти на 10 тисяч таких  супів,”  – розповів Андрій Боєчко.

Керівник БФ «Мураха» додав, що бажаючі можуть долучитися до приготування сухих грибних супів, допомігши крупами, овочами та спеціями, особливо допомога потрібна від людей із Закарпаття та Івано-Франківської областей, котрі можуть допомогти назбирати та насушити грибів для майбутнього приготування запашних смаколиків для захисників України.

 

Нагору