Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У П’ядиках реставрують стару дерев’яну церкву: небайдужих просять допомогти

Майже 200-літня дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці у селі П’ядики є надзвичайно цінною пам’яткою. І зберегти її – наш обов’язок. Щоб реставрувати церкву, створили унікальний проект. Але для цього потрібна чимала сума коштів, тому всіх добрих людей запрошують долучитися фінансово.

Пише Інформатор, з посиланням на спільноту Парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. П’ядики.

Точна дата будівництва церкви невідома, але за різними архівними даними вона зведена 1827 або ж 1831 року. Для будівля для богослужіння є унікальною сакральною спорудою, трибанна, збудована без жодного цвяха на тиблях (клинцях). Вона виконана у типово галицькому традиційному стилі церков з дерев’яного каркасу. Всередині церкву прикрашають навісні ікони та мальовані на стінах. Крім цього, вона розмальована масляними фарбами.и.

“Цінність храму представляє дерев’яний іконостас XIX ст., а також святилище зі старовинним кивотом на престолі, над яким розміщений різьблений балдахін на чотирьох колонах. За престолом, на задній стіні, розміщений малий іконостас з іконами, які зображують події з життя Ісуса Христа. У храмі багато старовинних ікон, частина з яких вивішена на стінах, а інша зберігається у приміщенні церкви. Цінними, з мистецької точки зору, є також настінні двоярусні іконостаси з іконами, які зображають події з життя Богородиці, а також різьблений амвон. Особливий мистецький інтерес представляє ніша зі змінними висувними іконами Благовіщення та Покрови Божої Матері (храмова ікона),” – йдеться у дописі.

Цю дерев’яну церкву можна безумовно вважати цінним культурним і сакральним надбанням не тільки Покутського краю, а й всієї культурно-мистецької європейської спільноти.

До теми: П’ядики – село з гонором й історією

Звичайно, що жителі села П’ядики не могли стояти осторонь і вже почали відновлювати церкву. Проте вони змогли відреставрувати тільки один церковний купол. Потрібно ще два. Тому вирішили організувати акцію “Гріш на церковний купол”. Крім місцевих мешканців, приєднатися до акції просять усіх небайдужих. Для цього потрібно перерахувати всього 50-100 гривень на рахунок Ощадбанку.

Розрахунковий рахунок за реквізитами
UA273365030000026008003715250
ЄДРПОУ (код)
20568518
одержувач – Релігійна громада УГКЦ Покрови Пресвятої Богородиці села П’ядики
призначення – гріш на церковний купол

Читайте також інтерв’ю з військовою з села П’ядики Богданою Трачук, яка служить в ЗСУ

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору