Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Козача страва: рецепт справжніх полтавських галушок

Їм у Полтаві навіть пам’ятник стоїть. А що вже казати про смак… Галушки — це традиційна страва української кухні, яку подавали як основну або як закуску до борщу. Їх також полюбляють у Польщі, Румунії, Чехії та Угорщині, а у Словаччині галушки з бринзою вважаються національною стравою.

Інформатор нагадує, що цього тижня Полтава святкувала свій День міста, а тому пропонує смачно відзначити це свято.

До речі, сама назва має кілька версій походження. Одні стверджують, що галушки так назвали через зовнішню схожість з “галкою” (кулька або грудочка), інші приписують схожість з галькою (невеликими гладкими камінцями).

Сьогодні галушки готують на будь-який смак: з м’ясом, картоплею, сиром, крупами. Важлива складова страви – підлива. Можна обмежитися вершковим маслом і сметаною, а можна зробити засмажку з карамелізованою цибулею, шкварками, грибами, часником. Чи солодкий варіант — з джемом, цукром, збитими вершками, згущеним молоком.

Ледачі або ж ліниві вареники теж є різновидом галушок. Така величезна кількість варіантів пояснюється тим, що сама галушка досить нейтральна на смак.

Ми пропонуємо вам рецепт знаменитих полтавських галушок, які стали класикою української кухні та культури.

До теми: Яблукам місце у штруделі: рецепт від Клопотенка

План дій:

1. Вилийте в глибоку зручну миску кефір і додайте до нього соду. Залишіть на 5-7 хвилин, щоб пішла реакція.
2. До кисломолочного продукту додайте яйце і ретельно перемішайте вінчиком.
3. До рідких інгредієнтів почніть поступово вводити борошно, спочатку вимішуйте лопаткою, а в кінці руками. Тісто має вийти м’яким, не липким. Можна додати ще трохи борошна за потреби. Сформуйте кулю із тіста і покладіть підходити на 20 хвилин

4. Щоб галушки вийшли акуратними та однаковими за розміром, необхідно розділити тісто на 5-6 частин та зробити з кожної “ковбаску”.

5. Кожну ковбаску поріжте на шматочки товщиною 1-1,5 см.

6. Варіть галушки в окропі 3-4 хвилини. Тісто має зваритись, але не розм’якнути надто сильно. Галушка має тримати форму.

7. До готових галушок додайте вершкове масло, сіль або цукор до смаку. Для ситного обіду можна зробити підливу із смаженої цибулі та грибів.

А щоб страва смакувала особливо, можете переглянути це відео:

Нагору