Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

26 вересня – кого вітаємо та що святкуємо?

26 вересня – понеділок. 269 день року та 215 день повномасштабної війни. Сьогодні народились письменник, перекладач Степан Наливайко, п’ятий Президент України Петро Порошенко та українська борчиня Юлія Остапчук.

Інформатор розповідає більше про цей день.

Сьогодні маємо таких іменинників: Лук’яна, Валеріана, Корнелія, Іллю, Петра, Леонтія, Юліана.

26 вересня святкуємо Європейський день мов. Цей масовий захід спрямовано на розширення міжкультурного розуміння та опанування іноземних мов. Його відзначають в 45 країнах світу. Свято було проголошено за підтримки офіційних органів Європейського Союзу в грудні 2001 року.

Також 26 вересня – Всесвітній день контрацепції. Свято організували у 2007 році за ініціативи міжнародних організацій та установ, які займаються репродуктивним здоров’ям жінок та чоловіків. Головна його мета – розширити інформаційну обізнаність населення про різні види контрацепції.

26 вересня маємо Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Він був створений за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН 5 грудня 2013 року. В цей день привертають увагу до проблем, які пов’язані зі зброєю масового знищення, а хочуть забезпечити безпеку на планеті.

Також сьогодні – Всесвітній день здоров’я довкілля. Започаткували його в Індонезії 2011 року. Під час першого святкування студенти виконали гімн свята. Вони самі написали слова та музику до нього. Через рік ця подія стала популярною в багатьох країнах світу. Люди цього дня виходять на прибирання скверів та парків.

26 вересня святкують День народження грамофону. 1877 року Томас Едісон винайшов прилад, який був здатний записувати на платівку звук – фотограф. А 26 вересня цього ж року інший вчений, Еміль Берлінер, запатентував грамофон, який допомагав відтворити чистий звук та мав досить простий механізм.

У церковному календарі нині відзначають день пам’яті священномученика Корнилія. Народився він в I столітті в Італії Фракійській (нині – Румунія). Був язичником, але вирізнявся добрими справами та благочестям. Але потім Корнилій увірував у Бога. Пішов у одне язичницьке село і розповів там про Ісуса Христа. За це святого Корнилія зв’язали, кинули до в’язниці. Цієї ночі дружину та сина місцевого князя знайшли під обломками язичницького храму і почали восхваляти Господа. Увірував тоді правитель в Христа, пішов до Корнилія і попросив їх визволити.

Що не можна робити в цей день?

  • Не можна ворожити перед дзеркалом, тому що трапиться щось погане.
  • Не варто цього дня свататися та одружуватися, бо шлюб буде нещасливим.
  • Краще не прибирати у будинку.

Який сьогодні день в історії?

  • 1919 рік – війська Нестора Махна прорвали фронт Добровольчої армії і здійснили зухвалий рейд у напрямку Бердянська і Таганрога;
  • 1930 рік – польська влада заборонила діяльність Пласту;
  • 1991 рік – встановили консульські відносини між Україною й Австрією;
  • 1995 рік – Україну прийняли до Ради Європи;
  • 2012 рік – убивство в ТРЦ “Караван”. Підозрюваний Ярослав Мазурок вбив трьох охоронців і ранив одного співробітника торгового центру;
  • 2021 рік – у боксерському протистоянні між українцем Олександром Усиком і британцем Ентоні Джошуа переміг Усик та став чемпіоном за версіями WBA, WBO, IBF і IBO і повернув всі чемпіонські пояси до України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору