Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Коло надії” | на Косівщині запрацював проєкт психологічної допомоги

У Косівському районі, що на Прикарпатті, організували тритижневий проєкт “Коло надії”. В його рамках 9 психологів будуть працювати з жінками та дітьми, які втратили чоловіків та батьків.

Пише Інформатор з посиланням на Суспільне.

“Головна мета проєкту – психологічне відновлення. У нас – чудові спеціалісти, які останні вісім років працюють із травмованими людьми. Проєкт називається “Коло надії” тому, що коло – це процес: ми сидимо та розмовляємо в колі. Це щось тепле, як світло. А надія – на нове життя, на відновлення, на те, що життя може бути продовжене навіть після того, як ми втратили дорогу людину”, – виконавча директорка Сіоністської федерації України та студії “Діє-Слово” Олена Заславська.

Основна робота в межах проєкту відбувається через спілкування. Психологиня Сусанна Ангелова працює з людьми, які втратили близьких, з 2014 року. Фахівчиня каже, що такі травми впливають на людей не лише емоційно, але й фізично. Втім, за кілька тижнів роботи ці стани можна стабілізувати.

“Буде багато творчості, тому що емоційна стабілізація – мета проєкту, а творчість цьому сприяє. Будуть прогулянки, спілкування з природою. Буде тілесно-орієнтована терапія – напрям у психології, який дозволяє прожити стрес через тіло та зняти ті ефекти, які воно отримало через трагічні події”, – додає пані Сусанна.

Олеся Доліна також з 2014 року працює з людьми, які втратили близьких. Кілька років вона була військовим капеланом. Однак цього разу допомагатиме не дорослим, а дітям до 10 років.

“Через дітей ми мотивуємо дорослих виходити зі свого стану. Ми не можемо закапсулюватися, треба встати та бути мамою, і це найкращий двигун”, – каже Олеся Доліна.

Оксана Смирнова у березні дізналася про смерть єдиного сина. 26-річний хлопець від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну пішов у тероборону рідного міста Ірпінь. Хлопець загинув від прямого влучання ракети в укриття, в якому він перебував.

Оксана розповідає, що важко переживала втрату, адже рідних у країні в неї не залишилося. З часом вона знайшла в собі сили пройти психологічну реабілітацію. На проєкті “Коло надії” Оксана проводитиме для вдів та матерів, які втратили дітей, арттерапію.

“Коли мені важко, я роблю картини, в’яжу іграшки. Я хочу навчити жінок, щоб вони теж робили такі речі. Але це — не просто так. Ми плануємо організувати благодійну виставку, щоб на зібрані гроші можна було надалі робити такі проєкти”, — каже Оксана Смирнова.

Проєкт “Коло надії” реалізують у співпраці з програмою “Відновлення під час війни” за підтримки фонду “Разом” (Нью-Йорк), Голландського гуманітарного фонду та Ваад України.

Читайте також: Гарячі лінії психологічної підтримки

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору