Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | Свята, іменинники та події

12 жовтня, середа. 232-й день війни росії проти України. До Нового року залишилось 79 днів. Сьогодні свої іменини святкують: Іван, Кіпріан, Феофан, Ян та Вікторія.

Інформатор дізнавався детальніше, що відзначають у світі та Україні та які події відбувалися в історії.

12 жовтня – Всесвітній день економіста та День економіста в Україні.

Цього дня видатні працівники галузі нагороджуються премією Шведського центрального банку. Таке рішення було прийнято Нобелівським комітетом. Якщо людина бажає присвятити своє життя цій професії, їй потрібно отримати вищу освіту. Також дуже важливими є аналітичний склад розуму, вміння працювати з великими обсягами інформації і програмами на комп’ютері.

Також 12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом. Подія була запроваджена за ідеєю ВООЗ 1996 року.

Артрит – узагальнена назва захворювань суглобів з запальною природою. Саме хвороби ревматологічного спектру вважаються найголовнішими причинами інвалідності. У світі приблизно кожна 100 людина страждає від артриту. І за 5 років після встановлення діагнозу 50% пацієнтів стають недієздатними.

А ще 12 жовтня – Міжнародний день дзиґи (International Top Spinning Day).

Щорічно свято припадає на другу середу жовтня. Воно було створене Музеєм вовчка та йо-йо у Берлінгтоні (штат Вісконсін). Працівники музею вважають, що наш світ схожий на дзиґу – такий самий завершений та має характерні коливання.

Християни вшановують пам’ять святителя Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Русі.

Саме цей легендарний святитель охрестив Київську Русь за правління князя Володимира. Традиційно його вважають першим очільником Київської митрополії Константинопольського патріархату. Деякий час його мощі перебували у печерах Києво-печерської лаври, а потім були перенесені до Великої Печерської церкви (Свято-Успенський собор).

Сьогодні свій День народження відзначає Степан Хмара. Український дисидент, котрий виступив на захист прав і свобод українців у СРСР, за що поплатився 7 роками в’язниці.

Цей день в історії:

  • 1863 рік — в Женеві утворюють Міжнародний Червоний Хрест;
  • 1863 рік — у Лондоні засновують Англійську футбольну асоціацію;
  • 1905 рік — Норвегія розриває унію зі Швецією і стає незалежним королівством;
  • 1917 рік — екіпаж міноносця “Завидный” піднімає Український прапор і відмовляється його спускати;
  • 1920 рік — у Ризі підписують Договір про перемир’я та прелімінарні умови миру, за яким припинялися бойові дії, визначається лінія кордону в Україні: Сарни-Рівне-Радивілів-р. Збруч;
  • 1956 рік — створюють Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ);
  • 1965 рік — на урочистій церемонії в Букінгемському палаці члени гурту The Beatles стають кавалерами Ордену Британської імперії.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

 

 

Нагору