Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Джерела безперебійного живлення: види і користь

Нині чимало людей задумуються над пошуком альтернативних джерел електроенергії, які б не залежали від обстрілів окупантів та завжди давали змогу залишатись на зв’язку. 

А тому Інформатор зібрав для вас деталі про джерела безперебійного живлення та їх види.

Потрібно розуміти, що джерела безперебійного живлення не можуть бути заміною основної електромережі або додатковим джерелом електрики, як наприклад, генератори. Їхнє ключове завдання – допомогти окремим пристроям мережі трохи довше протриматися.

Як працюють ці джерела?

Ток з мережі підключається спочатку до джерела, а вже від нього – до ПК. ДБЖ накопичують заряд у собі, щоб у разі різкого відключення електрики продовжити роботу вже на своїх джерелах.

Ще одне важливе завдання подібних пристроїв – стабілізація напруги у мережі. Це особливо важливо при нестабільній електроподачі та стрибках напруги, які можуть зіпсувати дорогу комп’ютерну техніку. ДБЖ за допомогою інвентора в собі перетворює напругу під стабільне необхідне значення. У деяких моделях його можна встановити вручну.

Аби користуватися ДБЖ, не потрібно бути інженером. Навіть найпростіша модель працює автоматично і сама забезпечить комп’ютер енергією у разі відключення електрики.

Одні з основних параметрів кожного ДБЖ – ємність (відповідає за загальний час, скільки зможе пропрацювати ваш комп’ютер) і потужність (чи вистачить взагалі ресурсів ДБЖ, щоб техніка працювала).

Працюють джерела безперебійного живлення безшумно. Але за відключення енергії вони видають характерний звуковий сигнал. Зазвичай – це писк досить високої тональності. І цей нібито незначний момент також варто враховувати. Адже в ситуації, коли світло буде часто з’являтися і зникати, писк може сильно заважати нормальній роботі.

Основні параметри ДБЖ наступні:

  • ємність акумулятора
  • вихідна потужність
  • можливість підключення додаткових акумуляторів
  • можливість підключення декількох пристроїв до одного ДБЖ
  • швидкість перемикання на внутрішні акумулятори (у застарілих моделях може бути затримка, через яку безперервно працювати за комп’ютером не вийде)
  • діапазон напруги, що стабілізується

Які моделі джерел безперебійного живлення існують?

APC Back-UPS

У цього ДБЖ є вісім розеток. Це означає, що він може забезпечити роботу восьми пристроїв. Однак тільки дві з них мають функцію захисту від стрибків напруги. Решта здатні підтримувати безперебійну подачу енергії. Це варто враховувати під час розподілу пристроїв.

Так, комп’ютер краще підключити до сокету, який ще й напругу регулює, а інші розетки залишити техніку простіше. При цьому пристрій підтримує роботу недовго – при половинному навантаженні вказано 2.3 хвилини.

Орієнтовна ціна на ринку – 5 652 грн.

APC Easy UPS

Класичне ДБЖ з двома виходами. Водночас у нього вбудована функція захисту від стрибків напруги. Його потужності вистачить десь на пів години роботи середнього ПК. Якщо йдеться про ноутбук, то користувачі кажуть, що вдавалось працювати й дві години. При цьому деякі користувачі відзначають неприємний запах пластмаси від пристрою.

Орієнтовна ціна на ринку – 4 740 грн.

Powercom BNT-1500AP

Більш потужна система, якщо ви маєте вимогливий ПК з додатковими пристроями. Цей ДБЖ має шість виходів зі стабілізацією напруги. Вказаний час роботи при половинному завантаженні – близько 10 хвилин.

Орієнтовна ціна на ринку – 8 670 грн.

LogicPower LP-UL3000VA

Просунута модель, що захищає не тільки від стрибків напруги, а й від інших перебоїв у мережі. У неї чотири розетки-виходи, а також є можливість підключення додаткових пристроїв через USB та Ethernet. А досить високі ємність та потужність допоможуть не просто все зберегти та вимкнути, а й встигнути доробити важливі справи.

Орієнтовна ціна на ринку – 11 200 грн.

До теми: Українців просять економити електроенергію не тільки ввечері, але й зранку

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору