Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Рецепт смачного та наваристого бограча

Бограч – це страва, яка родом із Закарпаття, але готують його та смакують із задоволення усі українці. Основна його ідея в поєднанні різних видів м’яса, овочів та обов’язково з використанням великої кількості копченої паприки.

Інформатор поділиться рецептом, який опублікував один із найкращих шефів нашої країни та розкажемо секрети приготування, щоб Ви змогли вразити своїх близьких.

Пікантний бограч в перекладі означає «казан». І справді, найсмачніше він виходить у казані на відкритому вогні, серед гір у серці Карпат та пахучої хвої.

“Як правило, традиційний рецепт бограча містить у собі п’ять видів м’яса. Ми використали сало та яловичину, ви можете розширити список, додавши свинину, курятину та копчені ребра. З овочів ми взяли картоплю, томати та цибулю, а ви можете урізноманітнити смак бататом, часником, консервованим лечо та свіжою зеленню. З прянощами теж можна експериментувати. Ми обрали лише два види паприки, але бограчу пасує й кмин та суміш свіжомелених перців”, – запевняє Євген Клопотенко.

Інгредієнти:

  • 50 г сала
  • 800 г яловичини (лопатка або задня частина) 500 г картоплі
  • 2 томати
  • 2 солодкі перці
  • 1-2 цибулі ріпчасті
  • 10 г перцю чилі
  • 1 ч. л. паприки
  • 1 ч. л. копченої паприки (опціонально)
  • сіль і перець до смаку

Спосіб приготування:

  1. Наріжте 50 г сала слайсами, а потім поріжте невеликими кубиками. Можете взяти звичайне сало або з м’ясними прожилками.

2. Перекладіть в жаровню і трохи обсмажте на маленькому вогні, поки не розтопиться жир.

3. Наріжте 800 г яловичини великими порційними шматками. Якщо є бажання, замініть на телятину.

4. Перекладіть шматки яловичини до жаровні з салом та обсмажуйте до рум’яної скоринки, періодично помішуючи.

5. Очистьте 500 г картоплі. Бажано брати невеличку та не розрізати. Якщо картопля велика, наріжте її великими кубиками. Додайте до м’яса.

6. Помийте два томати та наріжте великими кубиками. Взимку можете використовувати томати у власному соку, пелаті чи заморожені. На смак це не дуже вплине.

7. Помийте два солодких перці, розріжте, приберіть насіння та плодоніжку. Наріжте великими кубиками. Використовуйте перець будь-якого кольору, можете взяти капі.

8. Візьміть 1-2 цибулини. Якщо цибулина велика, буде достатньо однієї. Розріжте на 4-6 великих частин.

9. Наріжте слайсами 10 г свіжого перцю чилі чи беріть пластівцями. Перекладіть всі овочі до жаровні.

10. Додайте 1 ч. л. звичайної паприки та 1 ч. л. копченої. Остання надасть приємного смаку «з димком».

11. Бограч може бути гуляшем, тоді залийте овочі з м’ясом водою, але так, щоб вода покривала їх не повністю. Якщо любите страву схожу на суп, збільште кількість води. Посоліть і поперчіть до смаку. Варіть до готовності картоплі на маленькому вогні. Якщо ви будете готувати бограч у духовці, то накрийте його кришкою та поставте на 1,5 години в духовку за температури 180 градусах.

Смачного!

До теми: ТОП-3 небанальних страв з гарбуза | рецепти

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору