Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї провели тренінг з домедичної допомоги | інтерв’ю та фоторепортаж

Мабуть, кожен з нас задумувався над тим, як правильно накладати джгут або турнікет у разі кровотечі. А як робити непрямий масаж серця? У нинішній час задумуватись про це мало – треба на відмінно володіти такими навичками. Тому-то, сьогодні, вже не вперше, у Коломиї провели практичний тренінг з домедичної допомоги.

Інформатор також відвідав захід та підготував для вас фоторепортаж та інтерв’ю.

Захід запланували 15 жовтня на 16:00. Тренінг ще не розпочався, а люди вже з нетерпінням чекають на потік інформації. Поки учасники знайомляться між собою, ми поспілкувались із Соломією Зінець-Мацишин – однією з організаторів заходу.

Як виникла ідея створення тренінгу? Що вас спонукало до цього?

Ми розпочали свою діяльність у Молодіжному просторі в липні і вже встигли провести ряд заходів. В тому числі, один з них був по домедичній допомозі. Тут ми побачили велику актуальність: на цей тренінг зареєструвалася чимала вибірка людей. Більше того, вони прийшли на захід. Тому ми подумали, що його потрібно робити, наприклад, щомісяця, якщо буде виходити тренерам і нам. Це робиться для того, аби люди отримували необхідні знання під час воєнного стану.

Ми не знаємо що станеться завтра. 10 жовтня показало велику небезпеку, коли були бомбардування всієї України. І в Коломиї люди теж були напружені. Хочемо, щоб містяни почувалися трохи впевненіше, знали, як реагувати при різних травмах. Також це може стати в нагоді у звичайному побутовому житті: десь можна порізатися, вдаритися і, маючи відповідні знання, можна швидко надати допомогу своїм рідним чи близьким.

Скільки людей зареєструвалась на захід сьогодні? Чи збільшилась кількість охочих порівняно з попереднім тренінгом?

На сьогоднішній тренінг зареєструвалось 50 осіб. Я думаю, що 10 жовтня також на це вплинуло, тому що минулого разу нас було 30. Через те, що зібралась така велика кількість охочих, ми розділили людей на одну і ту саму годину в різні зали: тренінг проходить у Молодіжному просторі та Малому залі Народного дому.

Яким чином ви заохочуєте інструкторів до проведення заходу? 

Тренери на волонтерських засадах погодилася провести тренінги. Ми просто по знайомих питали, чи часом ніхто не проводить заходи по домедичній допомозі. Ми знали, що це необхідно. Наш партнер і співініціатор відкриття Молодіжного простору Михайло Данищук порекомендував Вікторію, яка сьогодні запросила своїх колег, тому що одна не може проводити тренінг в двох залах одночасно.

Зараз ми починали питати знайомих ще раз, аби добрати нових тренерів. Як виявилось, це досить складно: не так багато людей викладають домедичну допомога і було би добре, якщо би кількість таких спеціалістів збільшувалась. Хотілось би, щоб люди мали медичну освіту та розвиватися в цьому плані, бо це дуже потрібно в наш час.

Що планується в рамках тренінгу з домедичної допомоги? 

Спочатку буде теорія про те, як поводитися в різних ситуаціях: як оцінювати ситуацію, як відсортувати поранених, наприклад, тих, кому ви вже не можете допомогти та тих, кому маєте допомогти в першу чергу. Далі йдуть практичні навички, де будуть показувати, як робити штучну вентиляцію легень, непрямий масаж серця. Як накладати турнікети.

Ми позичили турнікети в своїх знайомих. Зараз, звісно, не кожен має турнікети, але якщо раптом будуть біля вас люди, які мають турнікети, то треба знати, як ними користуватися.

На скільки часу ви запланували тренінг?

Приблизно на 2 год 30 хв – 3 год, але, як показали попередні рази, людям ця тема дуже цікава: вони залишаються та ставлять ще багато питань, тому будемо бачити, як воно складеться. Тим більше, сьогодні зібралось багато учасників.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

 Христина Бойчук

Нагору