Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Космачі до 80-річчя УПА меценати поклали пам’ятник Роману Шухевичу | Фоторепортаж

14 жовтня, у серці Карпат в день 80 річниці УПА відкрили та освятили оригінальний пам’ятник генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу. У Космацькому лісі серед хвої видніється червоний постумент високоінтелектуального українця, який воював за волю та незалежність нашої держави до останнього.

Інформатор був присутній та дізнавався більше про задум та ідею меценатів.

Пам’ятник зробили символічно у червоно-чорних відтінках. Червона кров – це пролита кров нашої еліти, зокрема, Шухевича. Чому фортепіано? Ідея заключалася в тому, щоб показати високоінтелектуальність наших повстанців, Роман був музично-обдарованою людиною: навчався у Музичному інституті імені Лисенка та закінчив курси гри на фортепіано.

 

“Нам 70 років розказувала радянська влада, що вони – це є бідні, злидні і нещасні селяни-кріпаки, і до того ще й неосвічені. Ні, це далеко не правда. Коновалець, Шухевич і десятки, сотні, тисячі інших – це є високоінтелектуальні та розвинуті, розумні люди. Тим, що він грає на фортепіано, я хотів це підкреслити. Адже неосвічені селяни на музичних інструментах не грають. Роман Шухевич був успішним підприємцем, який вмів розважатися, заробляти гроші та просто класно жити. Але настав такий момент, що потрібно було всі свої захоплення відставити у сторону, взяти у руки зброю і захищати свою землю”, – розповідає один із меценатів проєкту.

Молоді краяни мають на меті створити освітній проєкт “Відродження історії України. 50 найвизначніших українців”. За допомогою якого через призму історії донесуть до українців основні цінності, силу та велич української нації. Вони хочуть, щоб кожен усвідомлював, що сьогоднішній героїзм наших військових не є випадковістю, а безпосереднім результатом генів, переданих нам нашими предками.

Створять так би мовити пантеон, ансамбль скульптур, який буде місцем, де молодше покоління зможе дізнатися більше про своїх національних Героїв. Творці презентували нам свій протип книги, у якій описуються біографії визначних українців. На сторінках є QR-код за допомогою якого можна буде переглянути відеоролик чи анімацію про певного героя.

У їхні плани входить: співпрацювати з школами та іншими навчальними закладами, створювати патріотично-пізнавальні гуртки, квести, стипендіальні програми, школи лідерства, у яких будуть виховуватися справжні українські патріоти – люди, які люблять, цінують, розвивають свою землю та готові її захищати.

Проєкт створюють власним коштом, а свої імена хочуть залишити у таємниці.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору