Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Давайте зекономимо на дітях: опалювальний сезон в Коломиї розпочався на папері

Поки росія нас лякає холодом, коломийська дітвора його вже відчуває на собі. 18 жовтня виконавчий комітет оголосив про початок опалювального сезону, у ратуші запевнили про “все гаразд”, але на ділі опалення увімкнули, потестили і дали відбій. 

Інформатор закликає батьків міста не мовчати і домагатися нормальних санітарних умов у закладах освіти Коломийської громади.

“Було дуже холодно і я накривався ковдрочкою з головою…”- розповідає маленький вихованець одного із дитсадків Коломиї. А вже наступного дня у хлопчика нежить і виразні ознаки застуди. Обіцяного тепла у його садочку так і не дочекалися. Більше того – з понеділка нічого не зміниться, якщо тільки… батьки не візьмуться за справу.

Зі свого боку Інформатор запитає у міського голови Богдана Станіславського, чому у школах і садках холодно.

А тому наші журналісти протягом тижня будуть фіксувати температурний режим в комунальних закладах міста.

Якщо у вас є зауваження до опалення у садку, школі чи лікарні, то пишіть нам на електронну пошту kl.informator@gmail.com.

Покоління 90-х добре пам’ятає холодні ліжечка в садочку, студені пальці в рукавицях, якими вдесятеро важче було виводити перші літери, кудлаті рейтузи, підстилки для сидіння і відмінені останні уроки, щоб вкрай не задубіти.

І це було не весело. Бо дома нас чекала та сама студінь, а на завтра – повторення. Цистити, запалення нирок, бронхіти, ангіни, загальне зниження імунної системи. Все це частіше всього залишилось із нашим поколінням на довгі роки як хронічні захворювання.

З 90-тими якось все виправдано. Але от сьогодні, коли бюджет Коломийської ТГ перевиконується, коли заклади освіти і без того більше зачинені, ніж працюючі, невже не можна прогріти школи і садки, щоб дати цьому поколінню шанс серед тривог і стресів зберегти фізичне здоров’я.

Невже наші діти мають пережити те саме? Достатньо холодний, дощовий вересень наповнив сирістю наші будинки. Всі з нетерпінням чекали 15 жовтня, коли врешті дадуть тепло в садки і школи. Але ж зась. Це питання зібрались обговорити аж 18 вересня, щоб запустити опалення з 20 жовтня. Але, щастя тривало недовго, і не всюди. По-суті, опалення запустили тільки на папері.

Найбільше вражає те, що після рішення виконавчого комітету, від 20  жовтня школи, садки, медичні установи та інші комунальні заклади мали би прогріватися.

“Фактично у більшості навчальних закладів вже запустили тепло, тобто розпочали процес опалення. Десь може бути 1-2 дні затримки. Сподіваємось, що їх не буде, але це технологічний процес. Якихось таких критичних випадків чи неможливості розпочати опалювальний сезон немає”, – запевнив заступник міського голови Михайло Качанський. Але того ж дня щось пішло не так, бо відбій по опаленню пішов закладами освіти вже в п’ятницю, 21 жовтня, вранці.

Нагадаємо, що більшість закладів освіти Коломиї опалюються власними котельнями, декотрі ж обслуговує комунальне підприємство “Коломиятеплосервіс”, працівники якого усю весну, літо й осінь отримують повноцінну зарплатню. До прикладу, на зарплатню керівникам підприємства Коломия витрачає щомісяця понад 23 тис грн.

Більше про їхні доходи – і статті Скільки наших податків йде на зарплату директорам комунальних підприємств.

Оновлено:

За кілька годин після публікації представники управління освіти повідомили, що після обговорення у ратуші прийняли рішення запустити опалення у всіх освітніх закладах з понеділка, 24 жовтня.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Фото ілюстративне

Наталка Сандецька

Нагору