Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Привітайте бабусь і дідусів: яке свято 28 жовтня?

У п’ятницю, 28 жовтня 2022 року, маємо вже 247-й день війни України з російською армією. До Нового року залишилось 64 дні. Цього дня відзначаємо чимало важливих свят. А іменини святкують: Іван, Денис, Лука, Юхим.

Детальніше про 28 жовтня розповість Інформатор.

День визволення України від фашистських загарбників. У нашому календарі є не мало дат, які нагадують нам про ті далекі роки. Кожне наше місто чи містечко, регіон мають пам’ять про цю страшну війну. День визволення України від фашистських загарбників відзначається 28-го жовтня. Це був кульмінаційний результат ряду наступальних операцій, найбільш значимі з яких: Донбаська – з 13-го серпня по 22-е вересня 1943-го року, Корсунь-Шевченківська операція – з 24-го грудня 1943-го по 17-е лютого 1944 – го року, Львівсько-Сандомирська – з 13-го липня по 29-е серпня 1944-го року і заключна Східно-Карпатська операція, яка була розпочата військами і з’єднаннями радянської армії з 8-го вересня 1944-го року і призвела до остаточного звільнення та вигнання останніх гітлерівських загарбників з території України 28-го жовтня 1944-го року.

День бабусь та дідусів в Україні. Активно відзначають з 2018 року. Це саме той день, коли можна відкласти всі справи та завітати з подаруночками до бабусі та дідуся. Ми дорослішаємо, а для них завжди залишаємося малими бешкетниками. Вони завжди так радісно нас зустрічають і чекають нової зустрічі.

 Міжнародний день анімації. Відзначати цей день запропонувало французьке відділення ASIFA у 2002 р. на честь 110-річчя першої публічної вистави анімаційної технології. ASIFA – це Міжнародна асоціація анімаційного кіно. Мета свята – привернути увагу до мистецтва анімації.

Всесвітній день дзюдо. Мільйони дзюдоїстів на всій планеті збираються разом на реальних зустрічах та в інтернеті, щоб відзначити World judo day – визначну подію в сфері бойових мистецтв. На кожне свято обирають цікаву тему.

День дикої їжі. Ця подія присвячена рослинам, овочам, фруктам, ягодам, що ростуть в дикій природі. Споконвіку люди їли те, що давала їм земля. Свято має на меті пропаганду сирої рослинної їжі в раціоні людей. Ініціатори намагаються донести до суспільства інформацію про те, які дикоростучі фрукти, гриби, овочі можна вживати у їжу.

День любителів плюшевих тварин. Дотик до м’яких тварин допомагає зняти стрес, робить нас щасливішими та здоровішими. Насправді, м’які іграшки спеціально для зняття стресу та занепокоєння та існують! Плюшевий ведмедик дебютував приблизно через десять років, у 1903 році. У тому ж році в США було запатентовано плюшевого кроля Пітера.

Всесвітній день лемура. В останню п’ятницю жовтня на Мадагаскарі та в інших регіонах світу проводиться Всесвітній день лемурів (World Lemur Day). Запроваджена ця ініціатива у 2014 році на Мадагаскарі – острові, який є домівкою цих тварин та місцем їх походження.

Сьогодні віряни вшановують пам’ять святого Юхима, який жив приблизно в IX столітті на території Палестини.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору