Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Кінопрем’єра “Нація футболу” | Коментар режисера для Інформатора

Історія становлення Національної збірної та ексклюзивні інтерв’ю від зірок українського футболу. Їхні вражаючі розповіді, які виливаються у перемоги та вражаючі результати. Ну і, звісно, куди без поразок, які щоразу давали поштовх ставати сильнішими. Про це та навіть більше, Ви можете побачити у фільмі “Нація футболу”, який з 27 жовтня показують у всіх кінотеатрах країни.

Інформатор також переглянув стрічку та взяв коментар у нашого краянина та ідейника кінематографічної картини – Володимира Мули.

“Після перегляду навіть найзапекліші вболівальники відкриють для себе невідомі факти Національної збірної: від початку становлення – до найвеличніших звитяг! Нам є чим пишатися! І «Нація футболу» покаже це красиво та динамічно!”- закликає режисер.

Колаж: Liga.net

Сюжет фільму побудований на історії становлення та розквіту Національної збірної від 1992-го по 2021-й роки, через призму маленького футболіста, який проживає в діаспорі далеко за океаном та мріє виступити за головну команду країни. І кожного дня він працює над собою та дізнається нові історії від своїх кумирів-футболістів.

Як виникла ідея створення кінострічки? Чому саме ця сім’я, як обрали героїв?

Насправді, я хотів взяти хлопчика, який займається футболом за кордоном. Тому що в Україні специфіка потрапляння до головної команди країни цілком зрозуміла. З ранніх років потрібно записатися у дитячо-юнацьку спортивну школу на секцію футболу. Потім є два варіанти: якщо у батьків є кошти, то вони віддають дитину у якусь академію. Коли ж грошей немає, але дитина талановита, то можливо її побачать скаути і запросять… Тобто тут все зрозуміло. А я власне хотів показати як оця схема чи парадигма працює за кордоном.

Тому відповідно приціл був на закордонного хлопчика. І це насправді реальна історія. Хлопчик займається футболом на професійному контракті в “Чикаго фаєр”. З раннього віку він уже пройшов кілька рівнів команди. Зараз йому 14 років і він єдиний українець у цій команді. І це дуже унікально, як на мене, тому що в Чикаго живе дуже багато українців, а він єдиний у цій юнацькій структурі. Це насправді дуже класно і здорово, тому мені здалося, що його історія варта уваги в моєму фільмі.

Як ви знайшли цю сім’ю?

Коли я працював над фільмом “Американська мрія”, яку знімав в Чикаго, мій товариш Василь Третяк розповідав про цього хлопчика. Мовляв, росте справжній талант і за ним вже слідкують скаути, і так дальше. Але цю інформацію я якось пропускав повз вуха.

І власне, коли ми почали працювати над фільмом “Нація футболу”, то я згадав про цього хлопчика. Тоді почав ретельніше стежити за ним. Його історія мене справді зачепила і надихнула зробити основну сюжетну художню лінію за участю цієї сім’ї.

До теми: Реалії українського футболу під час війни | Динамо-Рух

Коли відбувалися зйомки фільму? Чи був він змонтований до повномасштабного вторгнення?

Зйомки відбувалися влітку 2021 року, а фільм був повністю готовий в грудні 2021 року.

У кадрах часто появлявся Анатолій Тимощук. У кінотеатрі люди негативно реагували на його появу у фільмі, зрозуміло чому. Чи не варто було його вирізати? 

Нагадуємо, що Анатолій Тимощук – ексгравець Національної збірної України. Зараз він живе в росії і ніяк не відреагував на повномасштабне вторгнення. Ба більше, Тимощук є асистентом головного тренера петербурзького “зеніту” і далі продовжує заробляти кошти у країні, яка атакує його Батьківщину.

Як я вже казав, фільм був готовий до повномасштабного вторгнення. Якщо ж розглядати Тимощука в контексті збірної, то ми не хотіли б вирізати свою історію. Я гадаю, що так ситуація некрасива і неправильна, але ми не каральний орган. Українська асоціація футболу вже застосувала до нього широкий спектр санкцій та викреслила цього футболіста з усієї статистики.

У грудні минулого року ніхто не знав, що так буде. Відповідно, зараз влізати в кіно, яке було зроблено раніше, – недоречно.

Скажіть, будь ласка, свій меседж глядачам.

Я вважаю, що в нас вийшла дуже класна, позитивна історія становлення збірної, яка повинна надихати молоде покоління займатися футболом та спортом і бути гордим за українську націю. Взагалі фільм дає зрозуміти, що ми можемо перемагати не тільки на футбольному полі, а й всією країною. Власне те, що нас дуже сильно об’єднує – це футбол.

Ми реально крута нація, яка показує це на весь світ. А також доводить, що ми не меншовартісні. Українці ідентифікувалися і готові до того, щоб нас визнавали у всьому світі.

Національна Збірна з футболу – це команда серця кожного українця. За неї вболівають не тільки в Україні, але й далеко за її межами.

Фільм ще буде в прокаті до середи включно, тому забігайте в “Стрічку” та насолоджуйтеся!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору