Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що святкуємо 3 листопада?

Сьогодні 3 листопада – четвер. 253 день повномасштабної війни. До Нового року залишилось 58 днів. Не забудьте привітати з іменинами Олексія, Олександра, Анатолія, Георгія, Аркадія, Костянтина, Дем’яна, Сергія, Миколу, Якова, Федора.

Чим ще цікаве 3 листопада – знає Інформатор.

День ракетних військ і артилерії України. Передумовою для встановлення цього дня стали події Другої світової війни. А саме – початок операції по визволенню Києва. Під час операції була використана техніка ведення вогню, яка до цього не застосовувалась. Саме того дня, в неймовірно складних умовах, артилерія спромоглася забезпечити доленосний прорив. Вогонь першого прориву вівся безупинно протягом сорока хвилин, таким чином створивши зону суцільного вогню. Ціною чисельних втрат столиця була звільнена від окупантів, але важливість саме першого прориву залишилася незмінною. Для того, щоб вшанувати артилеристів та ракетників, які не побоялися ризикнути життям та пішли на все заради перемоги було призначене свято на їх честь.

День інженерних військ України. Цей день з’явився завдяки президенту Леонідові Кучмі, який 25 жовтня 1999 року підписав Указ, котрий встановлює щорічне святкування Дня інженерних військ. Освоєння новітніх засобів ведення бою та впровадження їх в армію належить саме інженерним військам. Вони є військами переднього краю, тому під час атаки діють першими, забезпечуючи при цьому просування танкістам та мотострільцям. Інженерні війська у мирний час мають не менш важливі задачі: виявлення та знищення мін, гранат, снарядів; утилізація застарілих боєприпасів; охорона споруд під час льодоходів та паводків.

Всесвітній день медузи. Незважаючи на те, що у світі існує безліч медуз, вчені занепокоєні тим, що погіршення екологічного стану океану може призвести до різкого зменшення їх кількості. Тому метою свята є не тільки залучення уваги до цих цікавих істот, але й до збереження довкілля в цілому.

Всесвітній день косплея. Цей день обрано не випадково, адже 3 листопада в Японії щорічно святкують день культури. Свято косплея надає можливість краще пізнати персонажів коміксів, комп’ютерних ігор, аніме та манги, тому що зараз їх найчастіше обирають як образи для перевтілення. Але історія його походження почалася ще у 1939 році у Нью-Йорку. У той час там відбувалась конференція наукової фантастики, на яку письменники-фантасти Форест Акерман й Міртл Дуглас прийшли у костюмах персонажів фантастичних творів. Наступного разу кількість перевдягнених людей поширилась, і це стало доброю традицією.

Міжнародний день стаута. Темний ель або портер почали готувати з 1700 року. Пиво стало поширеним серед вуличних торгашів та носіїв речей того часу. Свято запровадила у 2011 році Ерін Петерс, також відома як Богиня пива. Спочатку видатну дату святкували лише в пивоварнях, барах та ресторанах. Але потім свято поширилося на інтернет-ресурсах. З роками смак, міцність, рецептура, колір напою змінювалися. І вже ніхто достеменно не може пояснити відмінності між портером та стаутом. У XIX столітті лікарі рекомендували міцне пиво своїм пацієнтам в якості лікувального засобу з корисними цілющими властивостями.

Міжнародний день проектного менеджера. Професійне свято International Project Management Day було започатковано у 2004 році. День керування різноманітними проєктами вперше пройшов на чолі з Лаверном Джонсоном та Лорі Мілхевен. В акції також брали участь жінки та чоловіки з команди IIL – Міжнародного інституту навчання. Свято менеджерів створене, щоб відзначити працю спеціалістів у галузі керування проєктами. Без грамотної координації неможливо реалізувати будь-які програми ефективно, плідно та з найменшими витратами ресурсів.

День “Чоловіки готують вечерю”. Сьогодні всі жінки відпочивають, приділяють час собі, допоки на кухні їхня половинка готує смачну вечерю.

У церковному календарі 3 листопада – день пам’яті Іларіона Великого. Він був відлюдником та ранньо-християнським святим. Народився поблизу міста Гази (Палестина) 291 року. В 15 років охрестився і два місяці прожив у пустелі зі святим Антонієм. Коли померли його батьки, Іларіон успадкував великий маєток, який відразу віддав убогим. 307 року повернувся до пустелі неподалік міста Маюма. Саме Іларіон створив перший у Палестині монастир, тому його називають батьком чернецтва в цьому регіоні.

Який це день в історії?

  • 1918 рік – Угорщина оголосила про своє відділення від Австрії;
  • 1918 рік – Буковинське віче вирішило приєднати Північну Буковину до ЗУНР;
  • 1918 рік – на станції Скороходове (біля Полтави) зустрілися Гетьман України П. Скоропадський і отаман Війська Донського П. Краснов для договору про українсько-донський кордон;
  • 1918 рік – Кільське повстання, почалась Листопадова революція в Німецькій імперії;
  • 1941 рік – вермахт захопив Курськ і Феодосію;
  • 1941 рік – у Бердичеві розстрілом близько 2000 євреїв фактично завершилась ліквідація єврейського населення, яка тривала від липня 1941;
  • 1943 рік – почаласяя Битва за Київ;
  • 1992 рік – президентом США обрали Білла Клінтона;
  • 1996 рік – в аеропорті Донецька кілери в масках розстріляли народного депутата України, відомого бізнесмена Євгена Щербаня;
  • 2020 рік – президентські вибори у США між кандидатами Джо Байденом та Дональдом Трампом.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Христина Бойчук

Нагору