Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

4 листопада: свята, іменинники і пам’ятні дати

4 листопада – п’ятниця. 254 день повномасштабного вторгнення росії в Україну. До Нового року залишилось 57 днів. Нині свої іменини святкують Герман, Володимир, Василь, Денис, Григорій, Іраклій, Іван, Максим, Костянтин, Олександр, Микола, Федір, Ганна, Єлизавета.

Інформатор розповість більше про сьогоднішній день.

День залізничника України. Залізничне сполучення було важливе для економічного розвитку і промисловості ще в дореволюційні часи. Інкерманська залізниця була побудована в 1843 році. Вона була довжиною в один кілометр та працювала на кінній тязі. В 1855 році була побудована Велика Кримська Центральна залізниця. Вона була створена під час Кримської війни і її загальна довжина 23 км. З 1868 почалася активна розбудова залізничних сполучень. В незалежній Україні від 1993-го року святкували в першу неділю серпня. Проте, у 2002 Президент видав Указ, в якому призначив саме 4 листопада Днем залізничника України.

Всесвітній день доброзичливого ставлення до юристів. Мета події – привернути увагу людства щодо користі діяльності юристів, які, проте, часто не отримують подяки. Перша п’ятниця листопада – не лише день визнання та вшанування, а також гарна можливість для юристів «повернути» любов людям за допомогою спеціальної ініціативи: години суспільних робіт чи пожертви, яка еквівалентна вартості однієї робочої години, в благодійну організацію.

День дорожнього регулювальника. Усім відому палицю чорно-білого кольору розробили у 1939 році. Таке поєднання відтінків обране невипадково – жезл регулювальника добре видно у темряві.  Дорожній регулювальник – це вповноважена особа, що займається керуванням руху транспорту за допомогою спеціальних сигналів. Регулювальник працює у спеціальному одязі або повинен мати розпізнавальні знаки та екіпіровку.

День царя Тутанхамона. У цей день у 1922 році віднайшли гробниці видатного давньоєгипетського правителя. Відкриття належить британському археологу Говарду Картеру. Він займався розкопками у Долині Царів у Єгипті та знайшов гробницю. Їй присвоїли номер KV62. Коли Картер побачив, що на гробниці не були зламані печаті, він одразу зрозумів, що натрапив на видатну знахідку. Передчуття не обманули вченого – перед ним була гробниця царя Тутанхамона, який був фараоном XVIII династії та загинув у юному віці.

Незважаючи на те, що юнак-фараон за часів свого правління нічим не зумів прославитися, він став найбільш відомим правителем Єгипту в межах сучасної історичної науки. У гробниці Тутанхамона було знайдено понад 3500 старовинних предметів, які розказали вченим багато цікавого про історію, традиції та звичаї єгиптян. Наразі більшість знайдених артефактів знаходиться у Каїрському музеї.

День цукерок. Вважається, що перші цукерки з’явилися ще в Стародавньому Єгипті. Згідно з легендою, хтось ненароком перекинув судини з інжиром, медом та горіхами. Вміст перемішался все і застигло на сонці. Отриману суміш було шкода викидати, її зішкрябали, порізали, спробували і прийшли в захват – так і вийшли перші цукерки. Араби розвинули цю традицію і стали виготовляти цукерки із застосуванням цукру. Слов’яни робили смачні льодяники з меду, кленового сиропу та патоки.

4 листопада в церковному календарі – день пам’яті святого Аверкія. Він був єпископом у місті Єрополь (Мала Азія). У 72-річному віці вирушив в подорож до Риму. Коли повертався, то зайшов до Месопотамії та Сирії. Там Аверкій зустрівся з побожними християнами та допоміг їм скріпитися у вірі. Після повернення додому жив благочестивим життям. Помер 193 року.

Який сьогодні день в історії?

  • 1844 рік – у Львові утворили Академію технічну (від 1920 року – Львівська політехніка);
  • 1861 рік – на Залізничний вокзал у Львові прибув перший на території сучасної України потяг з Відня;
  • 1918 рік – вночі проти 4 листопада почалися польсько-українські бої за Перемишль;
  • 1921 рік – розпочався Другий зимовий похід Армії УНР під проводом генерал-хорунжого Юрія Тютюнника;
  • 1922 рік – у Королівстві Єгипет знайшли гробницю Тутанхамона;
  • 1937 рік – відбувся останній день розстрілів в урочищі Сандармох.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Христина Бойчук

Нагору