Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Український Стоунхендж у Карпатах | Місце для відпочинку

Терношорська Лада – це місце сили, де ти відчуваєш гармонію, спокій та всю велич краси Карпат. Ця могутність заворожує, адже зі скелею, якій більше 40 000 років, бути по-іншому не може.

Інформатор розкаже вам все про це місце для відпочинку, щоб ви знали, як провести свої вихідні. А для того, щоб надихнутися та ще більше поринути в цю атмосферу, дивіться відео.

Гори, ліс, скелі, річка та водоспад, що ще потрібно для релаксу на природі? Ну звісно спів пташок, альтанки та естетичні місця для фото, які подарують найкращі спогади. Це все та навіть більше ви отримаєте, якщо відвідаєте Терношорську ладу.

Цей унікальний скельний комплекс розташований на південному схилі гори Терношора (989,9 м над рівнем моря), на межі двох високогірних сіл: Снідавки і Яворова, Косівського району, Івано-Франківської області.

Читайте також: Місце для релаксу | мандруємо Коломийщиною восени

Цікавий факт. Місце на якому виявили кам’яну фігуру Лади, в часи палеоліту було дном сарматського моря, тому комплекс дехто з вчених називає українським Стоунхенджем.

Легенди та історія

Предки передавали з покоління в покоління, що Олекса Довбуш з опришками тут мав свої комори, де зберігав великі скарби.

До теми: Хата, у якій загинув Олекса Довбуш | село Космач

Також подейкують, що назва «Терношорська Лада» походить від імені Лада – язичницької богині родючості. Місцеві говорять, що скеля допомагає сімейним парам завагітніти та родити маля навіть тим, хто вже довго не може цього зробити.

Вірити, чи не вірити — вибір кожного, але те, що скельний масив дуже мальовничий, і так як і всі Карпати має потужну енергетику — це факт.

Справді не так багато туристів знають про це місце, проте коли Інформатор їхав у цю подорож, то кілька мандрівників все-таки зустрів.

Приємним бонусом є те, що дорогою до скелі Вам трапиться водоспад Терношорський Гук. Він розташований на одній з правих приток річки Безулька. Хоча його висота лише три метри, проте краса водограю вражає з першого погляду.

 До теми: Відпочинок поруч | Рушірський водоспад

Маршрут

Потрапити туди зовсім не складно. Гугл карти вас доведуть, якщо ви їдете власним автомобілем.

Для цього потрібно рухатись по трасі до Косова, в напрямку Криворівні, а потім повернути праворуч біля вказівника на Снідавку. Тут асфальту немає, але дорога не з найгірших, тому з нею впорається будь-яка легкова машина. Їхати потрібно до того моменту поки не побачите альтанку. Там вже потрібно припаркуватися і далі йти пішки.

Зверніть увагу на те, що у дощову погоду тай не тільки краще взути ґумаки, бо шлях прокладений по березі річки.

Також до скель можна добратися автобусом, потрібно їхати до с. Снідавка, проте їде транспорт не так часто зверніть на це увагу. А далі потрібно пройтися пішки, місцеві тут дуже привітні, тому вас направлять.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору