Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

9 листопада: що святкують в Україні та світі?

9 листопада – середа. 259 день повномасштабного вторгнення росії в Україну. До Нового року залишилось 52 дні. Нині свої іменини святкують: Нестор, Марк, Андрій, Агрипін, Олександр, Капітоліна, Еротіїда, Єлизавета.

Чим ще цікавий сьогоднішній день, розповість Інформатор.

День української писемності та мови. Українська мова є однією із слов’янських мов. Необхідно наголосити, що наша мова походить від єдиного праслов’янського кореня, а не від міфічної давньоруської мови, яка нібито розділилася на три мови – українську, білоруську та російську. Процес формування української мови розпочався в 6 ст. і тривав до 16 ст. У її становленні приймали участь не лише слов’янські племена, але і іраномовне та тюркомовне населення.

З 2000-го року було заведено писати всеукраїнський диктант. Написати його та перевірити свої знання може кожен охочий. На радіо щороку на честь Дня української писемності та мови зачитується диктант. До цього дійства можна залучити всю сім’ю та друзів.

Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва. Свято започаткував Президент Леонід Кучма, видавши Указ 21 березня 2000 року. Тоді датою святкування обрали 23 березня, проте у 2013 році день події змінили на 9 листопада. 9 листопада – чудова можливість подякувати працівникам мистецтва та відвідати заходи, присвячені цьому дню.

Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму. Його започаткували у пам’ять про перший напад на євреїв німецькими нацистами. Масова акція насильства відбулася 9 листопада 1938 року та отримала назву «Кришталева ніч», з цієї події розпочалось активне знищення єврейського народу (Голокост). У 1995 році мережа проти расизму «UNITED» взяла на себе організацію цього дня, дещо розділивши кампанію на дві частини: перша має історичну направленість та стосується пам’яті жертв нацизму і фашизму, друга частина спрямована на проблеми сучасності (расизм, неофашизм, антисемітизм та правий екстремізм).

Всесвітній день усиновлення. Його ініціював Хенк Фортнер у 2014 році. Він заснував краудфандингову платформу AdoptTogether для об’єднання людей на підтримку створення родин для дітей-сиріт. Метою свята є підвищення обізнаності людей в усьому світі про можливості всиновлення. Для цього його засновники пропонують кожного 9 листопада запускати програму, у рамках якої потрібно намалювати на руці смайлик, зробити фото й розмістити його у соціальних мережах з особливим хештегом.

Всесвітній день лізингу. Global Leasing Day заснували у 2017 році. Засновником свята є Литовська авіаційна лізингова компанія AviaAM Leasing, тож першими святкувати подію почали представники авіаційної галузі. Мета події – поєднати всіх людей, професійна діяльність яких пов’язана з лізингом (довгостроковою орендою активів з подальшою купівлею). Зараз участь у щорічних святкуваннях беруть брокерські компанії, банки, автомобільні корпорації, фонди.

Міжнародний день патології. Подія International Pathology Day була запроваджена у 2014 році Королівським коледжем патологів RCPath з метою відзначити вклад працівників патологічних та лабораторних медичних служб у вирішенні глобальних питань охорони здоров’я. Робота медичних працівників у галузі патології спрямована також на покращення результатів щодо здоров’я людського суспільства.

Який це день в історії?

  • 1882 рік – український театр Марка Кропивницького дебютував в Єлисаветграді (нині Кропивницький) з п’єсою “Наталка-Полтавка”;
  • 1918 рік – у Львові створили виконавчий орган ЗУНР;
  • 1938 рік – в Хусті створили напіввійськову організацію “Карпатська Січ”, яка мала обороняти Карпатську Україну;
  • 1947 рік – київське “Динамо” розгромило одеський “Харчовик” з рахунком 5:1 та здобуло Кубок УРСР з футболу;
  • 1961 рік – місто Сталіне перейменували в Донецьк;
  • 1962 рік – місто Станіславів отримало нову назву Івано-Франківськ;
  • 1976 рік – в Києві створили Українську громадську групу сприяння виконання Гельсінських угод;
  • 1989 рік – початок руйнування Берлінської стіни;
  • 1995 рік – Україна вступила до Ради Європи;
  • 1997 рік – в Україні вперше святкували День української писемності та мови.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору