Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

10 листопада | Який сьогодні день?

10 листопада – четвер. 260 день повномасштабного вторгнення росії в Україну. До Нового року залишилось 51 день. Нині свої іменини святкують: Арсен, Георгій, Іван, Кузьма, Наум, Микола, Павло, Тимофій, Ганна, Неоніла, Параскева, Афанасій.

Що сьогодні святкують в Україні та світі, розповість Інформатор.

Всесвітній день молоді.

Як то кажуть – молодість дається тільки раз! Всі важливі та найяскравіші моменти життя кожна людина здебільшого переживає саме в молодості.

Відзначається щорічно 10 листопада, тому що саме в цей день на Всесвітньої конференції молоді у Лондоні, що проходила 29 жовтня – 10 листопада 1945 року, була заснована Всесвітня федерація демократичної молоді. Міжнародне об’єднання молодіжних організацій – це центр міжнародного демократичного молодіжного руху, який об’єднує молодь незалежно від політичних і релігійних поглядів, расової та національної приналежності.

Міжнародний день вишивальниць.

Його почали відзначати нещодавно – з 2013 р., але цю дату обрано невипадково. Вона співпадає з Днем святої Параскеви Іконійської, великомучениці III сторіччя. Усі шанувальники вишивки вважають Параскеву П’ятницю покровителькою їхньої праці.

Всесвітній день курки

Щорічно у другий четвер листопада, відзначають день найпопулярнішої та найпоширенішої свійської птиці у світі. Нині її чисельність вже перевищує 24 мільярди особин, забезпечуючи людство смачними та поживними продуктами, до яких належить м’ясо та яйця.

Міжнародний день бухгалтера.

Відзначається щорічно 10 листопада. Дата обрана не випадково, адже саме 10 листопада 1494 у Венеції була опублікована книга “Все про арифметику, геометрії і пропорції”, автором якої був Луки Пачіолі, який у ній спробував підсумувати знання про математику того часу. Одна з глав цієї книги називалася “Про рахунки та інші записи”, Пачіолі описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, поки дебіт не зійдеться з кредитом.

Всесвітній день якості.

Ініціаторами свята стали Європейська організація з якості та Американське товариство з контролю якості, Японський союз учених і інженерів і Латиноамериканська організація з якості. За підтримки ООН проведення Всесвітнього дня якості прийняло щорічний характер і встановлено на другий четвер листопада.

За церковним календарем сьогодні віряни вшановують пам’ять Святої Параскеви. Її ім’я поєднують з ім’ям богині П’ятниці, яка сприяє жінкам. Тому тиждень, на який випадає 10 листопада, в народі називають П’ятницьким.

Як свідчить переказ, Параскева народилася в сім’ї багатого сенатора, але вже в юності вирішила вести аскетичне життя. Коли імператор Діоклетіан почав гоніння на християн, святу Параскеву схопили, піддали жорстоким мукам і обезголовили.

Прикмети:

  • Якщо до цього дня листя з вишні не опало, то тепло протримається ще довго.
  • Якщо іній на деревах, то буде мороз.
  • Вранці туман – до відлиги.
  • Якщо біля місяця коло, буде буря.
  • Поки все листя з вишні не опаде, зима не настане.
  • Побачити в цей день білку – до потепління.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору