Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як надати першу домедичну допомогу? | коломияни здобували практичні навички

Якою має бути аптечка і з чого вона повинна складатися? Які реанімаційні заходи ми маємо вміти зробити, аби допомогти потерпілому? Та як же надавати першу домедичну допомогу? Відповіді на ці та інші питання всі охочі могли почути на тренінгу. Більше того, коломиянам вдалось все спробувати на практиці.

Інформатор також завітав на цей захід, зробив кілька світлин, а ще зміг поспілкуватися з організатором тренінгу – Михайлом Данищуком.

Яким чином благодійний фонд Сергія Притули стосується до цього заходу?

У Коломиї немає ніякого представництва фонду. Місто зініціювало проведення тренінгу разом з фондом. До слова, такі навчання проводять в дуже багатьох містах, з різних тем. Тому ми звернулися до фонду, аби була змога теж провести тренінг у Коломиї. Тому що маємо досвід. Розуміємо, які теми потрібно обговорювати і як організовувати захід.

Скільки людей зареєструвалась на ваш захід?

20 людей зареєстровано, 15 сьогодні будуть присутні на навчанні. Плануємо проводити надалі, бо є запит від людей. Будемо організовувати тренінги кілька разів на місяць.

На запитання журналістки, чи буде онлайн-трансляція, пан Михайло розповів, що тут потрібен живий контакт, практика і фізична присутність, а тому все тільки вживу. Але ми зробили для вас онлайн-трансляцію:

Що планується в рамках тренінгу?

Розбір аптечки: з чого вона складається, які медикаменти. Чим відрізняється жовта, червона та інші зони? Які реанімаційні заходи потрібно зробити для того, щоб врятувати людині життя? Практичні заходи з манекеном: як надавати першу домедичну допомогу і так далі.

Кого ви обрали у якості тренера? Чи працюєте на громадських засадах?

Так, ми працюємо на громадських засадах. Тренера звати Олег Басараб. Він – начальник медичної служби в добровольчому формуванні “Захід”. Проводить схожі навчання в Івано-Франківську. Теж разом з благодійним фондом Сергія Притули. Він має колосальний досвід в медичній та військово-медичній сферах.

Який віковий діапазон зареєстрованих людей?

Важко сказати так сходу, в основному, це молоді люди від 25 до 30 років, але якогось вікового обмеження ми не встановлюємо. Це можуть бути і молоді люди, і люди похилого віку. Такі вміння можуть знадобитися не лише під час воєнного стану і на війні, а в цивільному житті. Статися може будь-що з будь-яким і будь-коли.

Чим особливий ваш тренінг? Чому на саме ваш тренінг повинні приходити люди?

Перше – грамотна організація, бо є досвід проведення дуже багатьох заходів протягом багатьох років. Друге – досвідчені тренери, але, звичайно я не применшую і не кажу, що інші тренери не мають досвіду.

Взагалі я вважаю, що чим більше таких заходів буде, тим краще. Не можна сказати, що цих тренінгів проводять забагато, а тому немає в цьому більше потреби.

По-перше, видно по кількості людей, які приходять. По-друге, кожна людина, на мою думку, хоча б один раз має відвідати такий захід, а то і двічі або тричі. Треба закріпити свої знання. І якщо стається щось непередбачуване, а потрібно надати домедичну допомогу, починається паніка.

Краще приходити на захід, який організовують одні організатори, чи, можливо, варто черпати інформацію від різних людей та з різних джерел?

Я думаю, що краще з різних джерел. Це буде мій третій такий захід. Я запрошував трьох різних інструкторів. Не буду їх порівнювати між собою, бо в кожного є якась своя нова інформація, інший досвід. Кожен інструктор викладає досить гарно.

Хочу закликати людей реєструватися. Поки це можна зробити на моїй сторінці. Надалі плануємо створити нову сторіночку спеціально для цього заходу.

Читайте також: У Коломиї провели тренінг з домедичної допомоги | інтерв’ю та фоторепортаж

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

 Христина Бойчук

Нагору