Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Яке свято 12 листопада?

12 листопада 2022 року припало на суботу. Українці вже 262-й день захищають рідну землю від російських загарбників. До кінця року залишається 49 днів. А День ангела сьогодні у власників таких імен: Зиновій, Артем, Марко, Олена, Стефан, Зиновія, Олександр, Макар, Максим.

Детальніше про дати й свята цього дня знає Інформатор.

Всесвітній День боротьби з пневмонією. Медичний міжнародний день, який має за мету активізацію протистояння хворобі через проведення профілактичних заходів щодо захисту дітей, забезпечення поінформованості та своєчасне лікування. Пневмонія (або запалення легень) – це форма гострої респіраторної інфекції з обов’язковим запаленням легеневої тканини (бронхів, бронхіол чи альвеол). Головними збудниками пневмонії є віруси, грибки, бактерії та найпростіші мікроорганізми.

День фахівця з безпеки. Свято з’явилося у 2005 році за ініціативи найбільшого інтернет-порталу Sec.Ru. Мета свята: донести до людей думку про вагомість та важливість збереження безпеки в суспільстві.

Сьогодні – день пам’яті священномученика Зиновія і мучениці Зиновії. Вони були братом та сестрою і зазнали тортур за те, що не відмовилися від християнської віри.

Народне свято 12 листопада відоме під назвами Зіновій і Зіновія, Синичкин день, День мисливця, День Синиці. Якщо в цю дату у двір залетіла синиця – то це, за прикметами, означає хороші новини. А якщо птах влетів в будинок, то його жителям скоро дуже пощастить.

Прикмети:

  • Птахи співають рано вранці – до швидкого похолодання.
  • Якщо іній вкрив гілки дерев, то погода скоро погіршиться.
  • Багато синиць сидить на одному дереві – до заморозків.
  • Якщо на калині вже немає ні ягід, ні листя, то зима буде ранньою.
  • Синиці кору дерев клюють – до сирої дощової погоди.
  • Над водою стелиться туман – до короткого потепління.

Історичні події:

1871 — у Одесі дебютує як актор-професіонал Марко Кропивницький, український актор та режисер, у складі трупи народного російського театру графів Маркових і Чернишова (у виставі за п’єсою Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці»).
1918 — Гетьман України Павло Скоропадський узаконив автокефалію Української Православної Церкви
1922 — відкрили Київську картинну галерею
1925 — створена «Леґія українських націоналістів» на з’їзді представників Українського Національного об’єднання i Союзу Визволення України у Празі
1967 — у Нью-Йорку відбувся Перший Світовий конґрес вільних українців.
1992 — починаючи з 23-ї години було припинено функціонування рубля у грошовому обігові на території України. Єдиним законним засобом платежу став український карбованець, якого в готівковому обігу представляв купон Національного банку України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Ольга Пукавчук

Нагору