Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Городенці й Надвірній ще є десятки радянських назв вулиць

З 24 лютого 2022 року в громадах Івано-Франківщини перейменували 194 вулиці, проте ще 140 збереглися. Коломия і Заболотів серед лідерів декомунізації й дерусифікації назв вулиць, а от Городенка й Надвірна пасуть задніх.

Чому – знає Інформатор з дослідження Суспільного.

Село Троїця Заболотівської громади переназвали на Трійцю. Озеро в Коломиї найменували на честь загиблого військовослужбовця Юрія Руфа.

До теми: На вересневій сесії міської ради змінили назву озера у Коломиї

Найбільше нових назв вулиць з’явилося в Івано-Франківській громаді — 39, Коломийській — 19, Богородчанській — 18, Тлумацькій — 17 та Заболотівській — 12.

“Якщо у попередні роки відбувалося перейменування комуністичних назв, то на сьогодні ми говоримо не тільки про декомунізацію, а також про дерусифікацію, тобто перейменування топонімічних об’єктів. Переважно — це вулиці, провулки, названі на честь найчастіше російських письменників чи поетів”, — розповідає історик Ярослав Коретчук.

До теми:  Вчимо нові назви вулиць Коломиї

В області залишилися громади з радянськими назвами вулиць. Найбільше — в Городенківській громаді – 27, Калуській – 25, Надвірнянській – 12 та Тисменицькій – 10. Зі слів керівників цих громад, зараз цей процес — на стадії вивчення, громадських обговорень або ж очікування рішення депутатів громади.

“Українцям відомі три голодомори, розстріли та репресії 1937 року, боротьба проти українського визвольного руху 40-50-х років, боротьба проти дисидентства у 60-х-80-х роках. Декілька десятиліть перебування України в складі Радянського Союзу позначилися лише репресіями та знищенням багатьох мільйонів українців. І, перепрошую, давайте уявімо собі в Ізраїлі вулиці, названі на честь нацистських діячів, які знищували представників єврейського народу”, – каже Ярослав Коретчук.

На Прикарпатті також є 13 громад, де перейменування не проводили, адже вулиць, названих на честь радянських та російських діячів, там зовсім не було або ж їх перейменували до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Серед таких громад – Білоберізька, Букачівська, Вигодська, Витвицька, Зеленська, Косівська, Космацька, Ланчинська, Олешанська, Поляницька, Рожнівська, Чернелицька, Яблунівська.

В Олешанській та Солотвинській громадах назвали вулиці на честь воїнів, які загинули під час російсько-української війни.

Надвірнянська громада — у списку тих, де залишилося найбільше вулиць з русифікованими назвами — 12.

Вулиця Руднєва – одна з вісьмох, яку цьогоріч перейменували в Надвірнянській громаді. Процес зміни назви, каже голова міста Зіновій Андрійович, тривав п’ять місяців. З квітня в Надвірній влаштовували громадські слухання та голосування в соцмережах, залучали істориків та краєзнавців, а також досліджували старі документи для того, щоб обрати нові назви для вулиць.

Читайте також: Історії перейменувань: вул. Чехова в Коломиї

Та все ж, каже Зіновій Андрійович, вулиці Возз’єднання, Визволення та Дружби перейменувати не вдалося.

“Громада об’єдналася і сказала залишити назви цих вулиць. Експертам та фахівцям не вдалося переконати, що ці вулиці носять такі радянські, окупаційні наративи. Цікава історія вулиці Визволення. Ми знайшли регіональну документацію, що ця вулиця започаткована ще в 1937-1938 роках”, — розповідає Зіновій Андрійович.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Нагору