Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Ото сліпить: яке покарання за ксенонові фари та чим вони небезпечні?

Оскільки зараз дні досить короткі, то водіям доводиться частіше їздити в темну пору доби. Щоб добре бачити дорогу, їм потрібне гарне світло фар. Звичайно, є різні види ламп для фар: галоген, ксенон, діоди. Автомобілісти знають, що ксенонові лампи набагато яскравіші, ніж галогенки. Проте вони підходять не на всі фари. Та це не зупиняє деяких недобросовісних водіїв встановлювати їх на свої автівки.

Чому вони можуть створювати небезпечну ситуацію та який штраф чекає водія – дізнавався Інформатор на сайті “Страхування України”.

Почнемо з того, що яскраве світло від ксенонових (газорозрядних) ламп засліплює інших водіїв, які рухаються назустріч. Через невідрегульовані, неадаптовані лампи до фари на дорозі створюються аварійні ситуації.

Законом України не забороняється використання ксенонових фар лише у тому випадку, якщо виробником транспортного засобу у конкретній моделі передбачено експлуатацію такого типу ламп. Якщо фари призначені для встановлення галогенних ламп, то в цьому випадку в Україні діє заборона на ксенон.

Відповідальність за нестандартні фари

Співробітники дорожньої поліції можуть притягнути водія до адміністративної відповідальності. Тоді він заплатить штраф в розмірі 680 грн. Також керманича можуть покарати більш суворо, позбавивши водійського посвідчення терміном на 6-12 місяців.

Працівники патрульної поліції мають право виписати штраф за ксенон, спираючись на закон “Про дорожній рух” (стаття 12, частина 3). Законодавчий акт свідчить, що за навмисного створення умов, що загрожують безпеці дорожнього руху, власнику транспортного засобу загрожує адміністративна відповідальність. Стаття закону не містить конкретної згадки про нестандартні автомобільні фари.

Автолюбителі продовжують цікавитися, чи можна ставити ксенонові лампи на їхнє авто чи краще відмовитись від цієї ідеї. Щоб не перевіряти на власному досвіді, чи є штраф за ксенон, краще впевнитися у правильній установці такого типу ламп.

Раніше ми писали, що у Коломиї на вулиці Карпатській трапилася ДТП.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Ольга Пукавчук

Нагору