Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Померла зв’язкова УПА з Печеніжинської громади

Параска Гальчук була зв’язковою УПА та політкаторжницею. Народилася у селі Кіданч, вчилася у сільській школі, а потім – у Коломийській гімназії. Доживши до 94 років, вона покинула цей світ.

Повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Печеніжинської територіальної громади.

Пані Параска народилася 2 листопада 1928 року. Закінчила сім класів сільської школи, а далі –  навчання у Коломийській гімназії. В ті часи жилося важко, тому вона завжди допомагала по господарству.

Два старші брати вступили до ОУН. За це були розстріляні німцями. 18-річний брат Михайло воював у сотні “Спартана”, був чотовим з позивним “Лєнта”. Пані Параска ж стала зв’язковою. Вона збирала одяг, харчі для вояків УПА, передавала їм цінні відомості, переводила повстанців до станичної.

20 листопада 1951 року Параску схопили радянські військові. Її було засуджено до 10 років концтаборів в Кіровській області. 5 травня 1955 року пані Параску звільнили. Жінка була реабілітована в 1992 році.

У Параски Гальчук було троє дітей, онуки та правнуки. Вона любила розповідати рідним про нелегку долю повстанців. До останнього дня свого життя переймалася долею України.

Щирі співчуття рідним та вічна пам’ять пані Парасці!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору