Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

27 листопада: свята, іменини і пам’ятні дати

27 листопада – неділя. 277 день повномасштабного вторгнення росії в Україну. До Нового року залишилось 34 дні. Не забуваємо привітати з іменинами Олексія, Пилипа, Аристарха, Михайла, Миколу, Григорія, Сергія, Порифія, Олександра, Гаврила, Констянтина, Василя, Дмитра, Георгія, Віктора, Федора, Петра, Анну.

Інформатор розповість, чим цікавий сьогоднішній день.

День заснування Національної Академії Наук України. Відомо, що засновником Національної Академії Наук України був гетьман Скоропадський, створення відбулося 27 листопада 1918 року під час установчих зборів. Першим президентом НАНУ став Вернадський – вчений-геолог та геохімік. Наразі Національна Академія Наук України є вищою науковою організацією країни та найоб’ємнішим центром наукових робіт. На міжнародній арені НАНУ представляє нашу країну у 40 міжнародних організаціях, академія активно розвиває стосунки з Європейським Союзом. В Україні ж часто проводиться публічна демонстрація наукових розробок на виставках.

Міжнародний день Біблії. Офіційне проголошення Міжнародного дня Біблії відбулося в 1940-му році, коли група нью-йоркських бізнесменів започаткувала біблійну асоціацію. Цей час відзначився у всесвітній історії розквітом фашизму та Другою світовою війною. Тому новостворена організація ставила собі за мету відвернути увагу американців від тих жахів, що відбувалися в Європі, та зацікавити їх у читанні Біблії, яка спонукала покладатися на Бога.

День пам’яті святого апостола Пилипа. Він вважається наймолодшим учнем Ісуса. Він ретельно вивчав Святе Письмо та проповідував Євангеліє у Фригії та Скіфії. Ще за його життя люди вшановували його за чудеса. Найвідомішим з них є воскресіння немовляти, якого вже оплакувала безутішна мати. Народ називає цей день Пилипівкою. Після нього починається великий Різдвяний пост.

Після того, як Пилип побачив воскресіння Христа, він пішов нести його вчення та зціляти хворих. Не один раз віра у Господа та свята молитва врятовувала його від рук розгніваних єретиків та жорстоких правителів.

Коли святий Пилип перебував в Єраполісі з Варфоломієм, вони зцілили багатьох людей, серед яких була укушена змією дружина антипата того міста. Побачивши усі чудеса, жінка повірила у християнство та розповіла про це чоловікові. Щоб запобігти розповсюдженню віри серед мешканців міста, він наказав спалити помешкання, де перебували святі, а їх самих розіп’ясти. Від страшних мук святий Пилип помер, а там, де пролилася його кров, виросла виноградна лоза.

Який це день в історії?

  • 1095 рік – почався перший Хрестовий похід, його проголошує Папа Римський Урбан II;
  • 1893 рік – у Львові відбувалася прем’єра п’єси Івана Франка “Украдене щастя”;
  • 1895 рік – Альфред Нобель підписав заповіт, в якому віддає все своє майно фонду Нобелівської премії;
  • 1918 рік –  відбулося перше установче Спільне засідання Української Академії Наук;
  • 1952 рік – львівський трамвай вирушив у свій перший рейс;
  • 1971 рік – радянська автоматична станція “Марс-2” зробила посадку на Марсі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору