Напій, яким лікувалися моряки ще 4 століття тому, й досі здатен зігріти й зміцнити нас, а особливо цієї зими, коли аварійні відключення часто змушують нас мерзнути.
Інформатор розповість про переваги цього простого напою й поділиться рецептом його приготування.
У XVIIІ столітті в раціон моряків королівського флоту був включений 80% ром, який в той час використовувався для профілактики багатьох морських хвороб, в тому числі і цинги. Однак, як це зазвичай буває, не все було настільки легко і передбачувано.
Як і будь-які ліки, ром мав свої «побічні ефекти». В даному випадку «побічним ефектом» стало повальне пияцтво і розхлябаність моряків. Однак все вдалося змінити віце-адміралу Едварду Вернону, також прозваному Старим грог.
Така кличка прилипла до нього за звичку прогулюватися в поношеному плащі, який називався grogram cloak. Щоб знизити рівень пияцтва, він вирішив не зменшувати порцію рому, однак розбавляти її водою і цитрусовим (найчастіше лимонним) соком.
Морякам такий напій сподобався ще більше, а Вернон був задоволений, що зміг значно знизити градус напою і зменшить пияцтво.
А потім грог вийшов далеко за межі морської справи і з’явився на наших столах в тому вигляді, в якому він полюбився вже всій планеті.
У англійські моряки отримували велику чашку рому щодня. Так підтримували їхній бойовий дух. Але результати таких пиятик виявилися плачевними, тому, згідно з легендою, командування почало розбавляти ром гарячим чаєм зі спеціями. Не можна сказати, що ніхто не помітив каверзу, але напій став досить непоганим: зігрівав і веселив.
Класичний рецепт грогу має ром, воду, цукор, лимонний сік, корицю, гвоздику, м’яту. Варіацій гарячого і міцного напою – сотні. До пари гарячому грогу пасують спеції і прянощі, фрукти, карамель, коньяк, лікер, мед і навіть молоко та навіть масло.
Цей напій відмінно поверне вас до життя після переохолодження й за перших ознак застуди.
Класичний грог
- 1 ч. л. цукру
- 1 ст. л. лимонного соку
- 100 мл чорного чаю
- 2 скибки лимону
- ром
- гвоздика, кардамон, кориця за смаком.
Приготування
Кладемо в келих лимон і спеції. Додаємо цукор і лимонний сік. Заливаємо гарячий чай (найкраще – класичний чорний). Додаємо 20-40 г рому (можна коньяк або ж лікер).
Вуаля.
Це відмінна альтернатива глінтвейну і пуншу.
До теми: Глінтвейн з прянощами | смачний напій для недільного вечора
Грог піднімає настрій і захищає від застуди. Особливо холодною зимою в непрості часи в Україні.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com
Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 823