Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Напій англійських моряків для українців: рецепт лікувального грогу

Напій, яким лікувалися моряки ще 4 століття тому, й досі здатен зігріти й зміцнити нас, а особливо цієї зими, коли аварійні відключення часто змушують нас мерзнути.

Інформатор розповість про переваги цього простого напою й поділиться рецептом його приготування.

У XVIIІ столітті в раціон моряків королівського флоту був включений 80% ром, який в той час використовувався для профілактики багатьох морських хвороб, в тому числі і цинги. Однак, як це зазвичай буває, не все було настільки легко і передбачувано.

Як і будь-які ліки, ром мав свої «побічні ефекти». В даному випадку «побічним ефектом» стало повальне пияцтво і розхлябаність моряків. Однак все вдалося змінити віце-адміралу Едварду Вернону, також прозваному Старим грог.

Така кличка прилипла до нього за звичку прогулюватися в поношеному плащі, який називався grogram cloak. Щоб знизити рівень пияцтва, він вирішив не зменшувати порцію рому, однак розбавляти її водою і цитрусовим (найчастіше лимонним) соком.

Морякам такий напій сподобався ще більше, а Вернон був задоволений, що зміг значно знизити градус напою і зменшить пияцтво.

А потім грог вийшов далеко за межі морської справи і з’явився на наших столах в тому вигляді, в якому він полюбився вже всій планеті.

У  англійські моряки отримували велику чашку рому щодня. Так підтримували їхній бойовий дух. Але результати таких пиятик виявилися плачевними, тому, згідно з легендою, командування почало розбавляти ром гарячим чаєм зі спеціями. Не можна сказати, що ніхто не помітив каверзу, але напій став досить непоганим: зігрівав і веселив.

Класичний рецепт грогу має ром, воду, цукор, лимонний сік, корицю, гвоздику, м’яту. Варіацій гарячого і міцного напою – сотні. До пари гарячому грогу пасують спеції і прянощі, фрукти, карамель, коньяк, лікер, мед і навіть молоко та навіть масло.

Цей напій відмінно поверне вас до життя після переохолодження й за перших ознак застуди.

Класичний грог

  • 1 ч. л. цукру
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 100 мл чорного чаю
  • 2 скибки лимону
  • ром
  • гвоздика, кардамон, кориця за смаком.

Приготування

Кладемо в келих лимон і спеції. Додаємо цукор і лимонний сік. Заливаємо гарячий чай (найкраще – класичний чорний). Додаємо 20-40 г рому (можна коньяк або ж лікер).

Вуаля.

Це відмінна альтернатива глінтвейну і пуншу.

До теми: Глінтвейн з прянощами | смачний напій для недільного вечора

Грог піднімає настрій і захищає від застуди. Особливо холодною зимою в непрості часи в Україні.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 823

 

 

Нагору