Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Українські фільми будуть змагатися за “Оскар 2023”

Про кінопремію “Оскар” мав би чути ледь не кожен мешканець нашої планети. Нею щороку відзначають фільми з усього світу у 24 номінаціях. І в цьому році аж чотири українські кінострічки опинилися у довгому списку на “Оскар”.

Інформатор Калуш поділився деталями.

Днями Американська кіноакадемія представила лонг-лист “Оскара-2023“. Туди внесли 4 фільми створені спільно з Україною. Вони будуть боротися за перемогу у трьох номінаціях: “Найкращий повнометражний документальний фільм”, “Найкращий повнометражний анімаційний фільм”, й “Найкращий міжнародний фільм”.

Перший фільм “Клондайк” від української режисерки Марина Ер Горбач розповідає про життя сімейної пари під час війни. Різні за характером, світоглядом, позицією головні персонажі, яких зіграли Оксана Черкащина і Сергій Шадрін намагаються зрозуміти, що відбувається і жити попри все. Все це відбувається на тлі трагедії, яка сталася 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області.

Наступний фільм “Будинок зі скалок” знятий данським режисером Сімоном Леренґ Вільмонтом. У ньому йдеться про дитячий будинок поблизу лінії фронту. Невелика група вольових соціальних працівників та працівниць невтомно працюють там, намагаючись створити необхідний безпечний простір для життя дітей, поки державні органи та суди вирішують подальшу долю однієї дівчинки та її сім’ї.

Також у списку фільм “Свобода у вогні: Боротьба України за свободу”. Він знятий у 2022 році американським режисером Євгеном Афінеєвським. Цей фільм є прямим продовженням документальної кінострічки знятої в Києві у 2015 році — “Зима у вогні”. Після подій у минулому фільмі про Революцію Гідності режисер показує іноземним глядачам жахливі події, які змушені були пережити українці через початок повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Ще один фільм у списку – “Траншеї” від французького режисера Лу Бюро. Офіційний синопсис розповідає, що “Лу Бюро проводить нас у захопливу та приголомшливу кінематографічну подорож, що розкриває оголену правду та грубість виживання” у війні з росією. Події у фільмі відбуваються на Донбасі, коли дипломати переговорили про хитке перемир’я та припинення вогню, а українські солдати воюють проти сепаратистів, яких підтримує росія.

 

Вже 21 грудня ми дізнаємось, які з цих фільмів потраплять до шорт-листа “Оскара-2023”. Номінантів оголосять 24 січня 2023 року, а церемонія вручення нагород премії відбудеться 12 березня у Лос-Анджелесі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору