Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як змінилось харчування в дитячому садку Коломиї після переходу в приватні руки

У ДЗО № 20 з жовтня 2022 року гарячим харчуванням дітей почав займатися приватний підприємець. А відтак міський голова заявив, що інші заклади також очікують на такі зміни. Містом поширились чутки, що їжу дітям везуть аж з Долини, а меню – бідне.

На заклики стурбованих батьків Інформатор відправився в садочок “Світлячок” розпитати про харчування та подивитися, що їдять наші дітки.

Виявилось, побоювання батьків не мають підстав, адже насправді їжа до діточок не їде з Долини – все готують на тій самій кухні згідно вимог в дошкільних закладах. Чутки про Долину, припускають в садочку, пішли через те, що у одній із шкіл харчуванням учнів займається підприємець родом з цього міста. Але кухня працює у самому закладі.

Ні меню, ні якість, ні свіжість продукції з переходом у приватні руки не постраждали.

Єдине, довелось звільнити кухарок та працівників харчоблоку. Троє з них були прийняті на роботу на цій же кухні тільки до ФОПа, інші троє таки залишилися без роботи.

Так, гарячим харчуванням займається вже на відділ освіти, а ФОП Петро Дем’янчук. Цей підприємець також харчує й учнів ліцею №4, опорного закладу, до якого належить ДЗО №20.

Хоча керівництво садочка визнає, що в перші тижні було непросто з таким переходом:

“Так на початку були проблеми, – каже директорка ДЗО № 20 Оксана Рибак. – Насамперед тому, що підприємець, який взявся за це, спершу не усвідомлював специфіку садкового харчування. Тут є суттєва різниця з приготуванням їжі для школярів. Бо меню дошкільнят – це три основні прийоми їжі, а в школі передбачено, що учень снідає і вечеряє вдома. Відтак садкова їжа більш калорійна та різноманітна. А тому наша медична сестра допомагала з калькуляцією та корекцією меню. За кілька тижнів справи налагодилися”.

Сьогодні в обідньому меню “світлячків” гороховий суп, тушкована картопля з м’ясом і капустою, компот і хліб, а на вечерю – риба із овочами та пшеничною кашею і персиковий сік.

Меню коригують, виходячи з годин подачі світла, адже всі плити – електричні.

Медсестра і директорка садочка складають меню на місяць за вподобаннями маленьких вихованців. А раніше у всіх дошкільних закладах освіти меню було єдине, малята не до всього були готові з набору, розробленого Клопотенком. А а тому чимало їжі йшло намарне.

До теми: Чи вподобали коломийські діти харчування за Клопотенком?

На вартість харчування перехід на приватника не вплинув: на день виходить 55 грн з дитини старшої групи і 40 грн. за молодших дошкільнят. 30% вартості бере на себе місто, решта – батьки.

Але за так званий сервіс місто доплачує щодня підприємцю за кожну дитину ще по 8 грн.

Якщо підрахувати на прикладі садочка №20, то за 138 учнів місто витрачає щодня 1104 грн. У середньому на місяць виходить біля 24 500 грн. А за рік набігає більше 250 000 грн.

І вже зовсім інші цифри у ліцеї.

За даними інформаційної системи управлінні освітою в ліцеї №4 навчається 1335 учнів. Місто компенсує харчування пільгових категорій, то відповідно й платить не за кожного учня.

Про вартість харчування у закладах освіти Коломиї читайте у наступних публікаціях Інформатора.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Наталка Сандецька

Нагору