Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Базар у Кутах: божі ціни і купа краму

Щойно дзенькнула остання хвилина комендантської години до Кутського базару, мов мурахи, збираються люди. І вже за годину замість пустих прилавків з’являються ялинкові прикраси ручної роботи, підсвічники, ключниці з дерева і навіть подушки зі смерекової стружки, які пахнуть м’ятою, мелісою і лавандою. Все, чого душа бажає.

Інформатор завітав туди в передріздвяний час та підготував для вас репортаж про всі секрети кутського базару.

Перше, що ми побачили при вході – контролера. Автівки, які їхали перед нами по одній зупинялися і розмовляли з місцевим мешканцем. Потім давали гроші і їхали за крамом. Далі під’їхали ми. Чоловік люб’язно привітався, ми заплатили 10 грн за вхід і попрямували на пошуки пригод.

Якщо ви приїдете не рано-ранесенько, то знайти місце для автівки буде нелегко.

Взагалі кутський базар – це базар оптових цін. Сюди їздять на закупи багато підприємців, які трохи згодом продають товар за значно вищими цінами. Асортимент тут неймовірний. Якщо ви вирішили ставити цьогоріч ялинку вдома, то за прикрасами легко можна їхати у Кути. Виробники вкладають душу в ці іграшки. В асортименті можна знайти кульки середнього розміру, які коштують тут від 20 грн. А ще ми знайшли величезні срібні та золоті прикраси за 40 грн.

До слова, схожі в наших магазинах коштують більше.

Також в асортименті є набір з дерев’яних будиночків. 7 прикрас, які йдуть вже з ниткою в комплекті, коштують 100 грн. Нагадуємо, це все – ручна робота.

Ще на базарі продають дощики, ялинки. Є локації, де можна придбати свічники, віночки, які люди роблять власноруч. Насправді їхня якість вражає. Видно, скільки душі та любові вкладають люди у вироби. Роботи дуже детальні та зроблені зі смаком. Кольорова гама така гармонійна, що не знаєш, який кращий.

Всі продавці кажуть, що зараз дуже багато справ. Сезон як-не-як. Але це не означає, що весною виробництва будуть без діла. Кошики на Великдень, писанки теж виготовляють у Кутах. Готуються до свят заздалегідь.

Ялинка без гірлянд не ялинка. А тому після прикрас ми вирушили на пошуки ілюмінації. Цікаво, що тут вона теж дещо дешевша. Звичайно, цього року ми економимо світло, але гірлянди на батарейках теж є в асортименті. Та ще й з різними фігурками: тиграми, зайцями і зеленими ялинками. Вартість – 350 грн за 5 м.

А як як вам бантики ручної роботи? Яких тільки кольорів не зустрічали: червоні, сині, сірі, золоті, бузкові… Величенькі (як на фото) можуть бути прекрасним доповненням верхівки вашої ялинки – ніяких п’ятикутних зірок. А от менші можна розсипати по гілках ялинки – вони гарно доповнять дизайн.

Пройшовшись ділянкою з прикрасами, ми вирушили у відділ сувенірів та виробів з дерева. Очі розбігаються від таланту людей та асортименту: сопілки, дошки, ключниці, стільниці, кухлі, годинники, шкатулки… Всього не перелічити.

В діалозі дізнаємось, що хтось працює вже десятки років. Розпочинали з маленького домашнього виробництва, а потім поступово почали виходити на інший рівень. В часі війни вони продовжують працювати, не покладаючи рук: платять податки, забезпечують робочими місцями людей і працюють на перемогу.

Йдемо трохи далі і натрапляємо на чоловіка, який продає подушки та валики під шию з сюрпризом: вони наповнені деревною стружкою з ефірними маслами. Уявіть, спите на подушці, яка пахне м’ятою, чебрецем, лавандою чи мелісою. Такий собі ароматизатор без шкоди для повітря. Вартість подушок починається від 50 грн.

“Хіба таке буває?” – питаємо ми.

А ще на базарі можна купити різні чаї, льодяники з ягідним складом, горішки у меді. Їх теж виготовляють самостійно. Мед добірний, горішки хрумкі. Льодяники в міру солодкі, а чаї ароматні.

Журналісти попрацювали і пішли купувати щось собі та своїм рідним. Приїхали додому з купою смаколиків та подарунків хрещеникам, племінникам, батькам. Повірте, обрати щось особливе можна для кожного: і дітей, і дорослих.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Христина Бойчук

Нагору