Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Перекопи у міському парку Коломиї нищать дерева і порушують закон

Від осені у міському парку ім. К Трильовського триває корчування пнів. А на початку грудня тут ще й вирили численні траншеї, щоб закопати кабель вуличного освітлення у землю. Такі роботи наносять непоправну шкоду парку – твердять екологи.

Інформатор поспілкувався із фахівцем у галузі лісового господарства і розпитав, що не так з цими роботами.

Серед найбільш цінних зелених насаджень Коломиї є дерева міського парку культури ім. К. Трильовського, який зачислений до пам’яток садово-паркового мистецтва місцевого значення і знаходиться під охороною природо-заповідного фонду.

То чому ж у парку попри сухі дерева зрізають здорові? І чи нормально рити окопи, пошкоджуючи корені дерев?

Василь Павлович Лютак, який має понад  30 років досвіду в системі лісового господарства, каже, що викорчовування пнів та перекопи у парку наносять шкоду зеленим насадженням і загалом екосистемі парку.

“Керуючись статтею 7  Закону України ” Про природно-заповідний фонд” на землях, які знаходяться під захистом ПЗФ, забороняється проводити господарські роботи, які негативно впливають на природу, – каже Василь Павлович. – У випадку парку ім. Трильовського викорчовування пнів та вириті траншеї нищать верхній гумосний горизонт (родючий ґрунт), рослинність, яка тут проростає, а найгірше, що  це пошкоджує кореневу систему дерев, що зумовить всихання дерев і кущів”.

З цього приводу звертаємо увагу прокуратури та представників Природно-заповідного фонду Івано-Франківщини на таке господарювання у парку.

До слова, корчування пнів у парку – досить недешева процедура. КП “Зеленосвіт” замовило цю послугу у ФОП Кисіль. Місто має заплатити за це 44 тис 800 грн.

До теми: Гра в демократію або ”йой най буде”. Як приймаються рішення про зрізку дерев в Коломиї

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору