Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чому при однакових лімітах тривалість ввімкнень різна і що буде з підчергами 4.1 та 4.2?

Минулого тижня на Прикарпатті оновили графіки вимкнень, поділивши 4 чергу на 2 підчерги. Туди ввійшли будинки та бізнес, яким раніше щастило уникнути вимикнень. Проте питань чимало залишилось дотепер.

Технічний директор обленерго Олег Сеник розповів сьогодні про майбутні зміни в ефірі радіо “Західний полюс”, пише Інформатор, посилаючись на Франківську редакцію.

“Четверта черга специфічна, вона вимикається вручну. Зроблена так, щоб проводити обмеження в ранковий і вечірній максимум. Є люди, яким не зручно, коли світло є тільки вночі, а є, які схвалюють такий графік. Адже він стабільний і щодня однаковий. Найближчим часом ми плануємо почати вимикати чергу 4.2 двічі на добу і тоді зможемо змістити графік та чергувати 4.1 та 4.2”, – сказав Олег Сеник.

Підчерги будуть змінюватися через день. Також прикарпатців цікавить питання про ліміти і чи взагалі можливо вплинути на них. Сеник повідомив, що диспетчер обленерго підпорядкований диспетчеру енергосистеми. Тож “Прикарпаттяобленерго” впливу на розподіл лімітів немає.

Обмеження формуються таким чином: береться склад генеруючого обладнання на наступну добу і розуміння, скільки буде вироблятися електроенергії. Тоді перший показник ділять на інший та отримують відсоток, що надають для кожної області. При цьому ліміти можуть змінюватися – залежать від температури повітря, дня тижня, аварійних ситуацій та масштабів обстрілів критичної інфраструктури.

Прикарпатці звернули увагу на те, що у різні дні ліміти були одинакові, а час ввімкнень – різний. На це технічний директор обленерго відповів так:

“Однаковий ліміт був 18 грудня і в 20-х числах. В одному випадку був графік 4/4, а в іншому – 4/2. 18 грудня припало на неділю, коли не працювала велика кількість підприємств, а навантаження по області зменшувалося. Щоб прийти до ліміту, нам достатньо було вимкнути меншу кількість споживачів і зробити графік 4/4. При такому ж ліміті в робочий день навантаження більше, тому графік 4/2”.

Він також додав, що енергосистема зараз працює на межі, тож спрогнозувати графіки на довший проміжок часу складно.

До теми: Енергоємні підприємства будуть обмежувати у постачанні електрики

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору