Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Косівський базар: 100-річні вишиванки, копчені коники та свині у багажнику

Якби ж то було таке місце, куди ти прийдеш і можеш купити все: від американської хустки та прадавньої вишиванки для різдвяної служби до свині чи гібриду півня. І здається, ми знайшли таку локацію. Презентуємо вашій увазі базар у Косові. Там є все і навіть трохи більше.

Інформатор підготував для вас цікавий репортаж у фото та відео з того мальовничого місця. Вмощуйтесь зручніше і готуйтесь до поїздки, вам сподобається!

Косівський базар славиться своїм різноманіттям. А й справді, тут є все, про що можна було мріяти і за чим можна було їхати. Діє він щосуботи зранку. Ми, наприклад, приїхали сюди о 7 годині. В цей час життя вже вирувало, клієнти шукали свій ласий шматочок, а продавці з нетерпінням чекали на покупців.

На базарі немає довгих маршрутів до торгових точок. Він розпочинаються просто біля входу. Перше, що кидається в очі – вироби з дерева: чимось вони схожі на ті, що у Кутах: такі ж гарні та оригінальні. Рухаємось далі і бачимо величенькі прилавки зі свіжими фруктами, цукатами, солодощами. Ще трошки далі розташовані довгі стелажі з одягом: шапки, куртки, штани… Одним словом, навіть на шопінг можна завітати.

Але повертаємо направо і бачимо прилавочок з сирними кониками. І якщо раніше в асортименті були тільки некопчені парнокопитні, то зараз тут можна знайти копчених коників, косички і навіть віслюків. Жінка, яка займається їхнім виробництвом, не просто вкладає душу в це. Вона ходить на майстер-класи і всіляко намагається вдосконалити свою техніку.

Красень, правда ж? Окрім привабливого зовнішнього вигляду, коники ще й дуже смачні. Ми купили 10 штук і не пошкодували.

До теми: Базар у Кутах: божі ціни і купа краму

Рухаємось трохи далі і бачимо величезний ряд з вишиванками. Підходимо ближче, а там неймовірна краса, якою розпоряджається пані Ганна. Починаємо з нею діалог. Жінка ділиться розповідями про різне вишиття, методики, схеми, полотна. По один бік продаються вишиванки сучасного виробництва. Проте нас зацікавив сусідній прилавок.

Трохи спілкуємось і дізнаємось, що жінка родом з Вербовця, що неподалік Косова. Вона збирає вишиванки все своє життя. На базарі продає ті, які вона десь викупила. Питаємо, чи часом у пані Ганни немає прадавніх вишиванок, наприклад її бабусі?

“Є, але я їх не продаю, а тільки зберігаю. Вони надто цінні”, – ділиться жінка.

Йдемо трохи далі і бачимо ліжники, в’язані кептарі і подушки. На дотик ліжники неймовірно приємні. Пам’ятаю, як колись давно спала у бабусі вдома на такому. Він був дуже кусючий і я просила додаткового простирадла, аби хоч трохи стало легше. Натомість бабця завжди казала, аби я не нарікала. То добре для здоров’я.

Асортимент ліжників величезний. І що цікаво вони не просто однотонні, а дуже вицяцьковані різними візерунками, які додають особливого шарму.

Кептарі з натуральної овчини тут теж є. Зверніть увагу, що виробники не тільки стандартні розміри S, M, L виготовляють. Але й про діток подбали. Тільки гляньте на отой милий кептарик для якогось малюка.

Або ж тапочки у формі баранчика Шона. Це прекрасно!

Йдемо далі і потрапляємо до відділу з одягом, ковдрами, пледами. Тут така собі зібранівка всякого добра додому. На дотик пледи дуже приємні. Хочеться скупити всі.

Але якщо на цьому базарі є все, значить мають бути і свійські тварини. Насправді ми їх досить довго шукали, бо торгові точки розташовані на окраїні базару. Так кого ж ми знайшли?

Тут була одна-єдина корова, клітки з качатами, кроликами різного окрасу. А ще 8-тижневі поросятка. До речі, ціни на них ми писали раніше.

Але ніде правди діти, справжньою окрасою цієї ділянки базару стали ці гонорові когути. Тільки гляньте, які вони величенькі. Їхня господарка розповіла нам, що це гібриди двох видів. Червоний коштував 300 грн., а білий – 350 грн. Обоє такі спокійні і благородні. Знають, як не зганьбити власницю.

Йдемо трохи далі і бачимо великодні кошики. Вони різні-різні. Асортимент вивчайте по фото.

Якщо підлітки кажуть, що їм нема за чим добрим їхати до Косова, вони помиляються. Тут продають спеціальні тримачі для телефона з дерева. Цікава інтерпретація пластмасових, шкідливих для навколишнього середовища, підставок.

Фрукти тут теж можна придбати. Причому за значно нижчими цінами, ніж у коломийських магазинах. До прикладу, кілограм неймовірно соковитих мандаринок обійдеться вам у 55 грн, а кілограм асорті із сухофруктів (груші, айва і яблуко) у 70 грн.

І вже на виході з базару ми побачили чоловіка, який продає варену сіль. Він власноруч її готує і продає у пакетах, де написано “Слава Україні!” 25 грн за кг і маєте смачну сіль, яка значно корисніша за ту, яку продають в магазинах.

Отакою захоплюючою видалась подорож до косівського базару. Беріть з собою готівки, бо тут є на що витрачати гроші. А ще готуйтесь до цікавих діалогів з продавцями – вони розкажуть вам трохи про себе і поділяться секретами.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Христина Бойчук

Нагору